23948sdkhjf

Stålkommentar: Optimismen for 2017 holder ved

Selv ikke fortsat faldende legeringstillæg og råvarepriser og en forestående sommerferieperiode kan trække optimismen ud af markedet, der stadig tror på et generelt godt 2017.

Markedet:

Stigende efterspørgsel, men faldende priser

• Ændringerne i råvarepriserne i andet kvartal 2017 for nikkel og krom medførte et fald i legeringstillægget, hvilket – som vanligt - førte til en nedgang i ordrerne fra de mere spekulative købere, der oftest er grossister og servicecentre. Dette har altid været - og vil altid være - det kendte mønster indenfor den rustfri stålindustri. Denne omskiftelighed fører normalt til reducerede basispriser og samtidig ”nervøsitet” hos værkerne, når deres ordrebøger svinder ind.

• Denne gang kan priserne dog kun falde i begrænset omfang, da værkerne er bekendt med de ret lave lagerbeholdninger (bortset fra i Kina, men det er ”en verden helt for sig”) og samtidig ved, at efterspørgslen fra slutbrugere er stabil og i nogle segmenter endog i stærk vækst (for eksempel husholdningsudstyr, fødevarefremstilling og catering). Desuden må man jo ikke glemme, at europæiske købere ikke længere har adgang til koldtvalsede plader fra Kina.

• Derfor vil den aktuelle (tilsyneladende) svaghed i efterspørgslen få en ende før sommerferien, og inden da vil grossisterne være tilbage i markedet med nye ordrer. Dette vil endda også være tilfældet, hvis nikkelprisen forbliver lav, og hvis krom falder yderligere. Hvis værkerne står fast, kan basispriserne stabiliseres, selv hvis legeringstillægget fortsat falder i tredje kvartal 2017 samtidig med den øgede efterspørgsel.

Legeringstillæg:

• Legeringstillægget for juni faldt for anden måned i træk til det laveste niveau indtil videre i 2017.

• Outokumpu reducerede tillægget for kvalitet 304 (1.4301) til 1.242 euro/ton for juni 2017 fra maj måneds 1.350 euro/ton. Tillægget for kvalitet 316 (1.4401/1.4404) blev reduceret fra 1.936 euro/ton i maj 2017) til 1.781 euro/ton i juni 2017.

 Byggeri og anlæg:

• Ifølge Eurostats maj-udgivelse steg produktionen i byggebranchen i Europa yderligere i marts 2017.

• Fremgangen på 3,6 procent i eurolandene skyldes hovedsageligt en stigning i anlægsarbejder på 3,8 procent år-til-år og en fremgang for nybyggeri med 2,7 procent år-til-år. Fremgangen i eurolandene skyldes hovedsageligt en stigning i anlægsarbejder på 3,3 procent år-til-år og på 3,8 procent år-til-år indenfor nybyggeri.

• De største stigninger ses i: Slovenien (+41,5 procent år-til-år), Ungarn (+33,2 procent år-til-år), Polen (+13,0 procent år-til-år) og Tyskland (+ 6,6 procent år-til-år)

• Størst tilbagegang blev noteret i: Spanien (- 5,0 procent år-til-år og Rumænien (- 1,0 procent år-til-år).

Forbrugsgoder:

• Den tyske elektronikindustri fortsatte også i marts sit nyligt vundne momentum med en stigning i ordreindgangen på 17 procent år-til-år. Ordrer fra hjemmemarkedet steg med 13,9 procent, mens eksportordrerne steg med 19,7 procent. Det skal dog noteres, at den stærke generelle ordrefremgang sløres ved, at påsken i år ikke lå i marts, men i april, ligesom der i marts 2016 var en drastisk ordretilbagegang på cirka 12 procent år-til-år.

• Den samlede fremgang i første kvartal 2017 var på 10,2 procent år-til-år hovedsageligt som følge af en fremgang i hjemmemarkedsordrerne på 11,1 procent og i eksportordrerne på 9,3 procent år-til-år. Særligt ordrerne fra eurolandene viste en stærk fremgang med en stigning på 16,2 procent år-til-år.

Bilindustrien:

• Ifølge en nylig pressemeddelelse fra den europæiske brancheforening for bilproducenter, the European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA), faldt antallet af nyindregistrerede personbiler i april med 6,6 procent år-til-år til i alt 1.191.034 enheder. Denne tilbagegang skyldes dog mest, at påsken i år faldt i april, hvilket giver en stærkere marts og en svagere april i 2017 sammenholdt med de samme måneder i 2016.

• Derfor måtte de større markeder notere lavere efterspørgsel i april med voldsom tilbagegang i Storbritannien (-19,8 procent), Tyskland (-8,0 procent), Frankrig (-6,0 procent) og Italien (-4,6 procent). Samtidig var der fremgang i Spanien (+1,1 procent), ligesom også de EU-lande, som er kommet til siden 2004, bidrog positivt (+8,2 procent). De første fire måneder af 2017 udviste en samlet stigning på 4,7 procent år-til-år til i alt 5.332.854 enheder.

Procesindustrien:

• Den tyske brancheforening VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e.V.) oplyser, at ordreindgangen indenfor maskinteknik ikke nåede op på sidste års april-niveau. Faldet på 3 procent i faste priser kan hovedsageligt forklares ved, at april 2016 var sidste års bedste måned med adskillige forretningsaftaler vedrørende store industrianlæg. Salget til hjemmemarkedet faldt med 15 procent år-til-år, mens efterspørgslen udefra steg. Ordreindgangen fra landene uden for eurozonen steg med 1 procent år-til-år, mens ordreindgangen fra eurolandene steg med hele 14 procent år-til-år.

Stålkommentareren er bragt i samarbejde med Damstahl - læs hele Damstahls stålrapport for juni.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.286