23948sdkhjf

- Den var ikke lige til højrebenet

En plastramme til bistader blev en hård, men spændende, nød at knække for Schoeller Plast.

- Vi var fuldstændig blanke på biavl og honningproduktion, da vi gik ind i projektet. Vi er blevet udfordret i forhold til materialer og konstruktion, fordi dette projekt er noget anderledes, end at lave en kasse og flade emner. Den var ikke lige til højrebenet.

Sådan lyder den klare melding fra Jan Bybjerg Pedersen, der er forretningudviklingschef hos Schoeller Plast i Regstrup ved Holbæk.

For et par år siden henvendte biavler Ib Dalsgaard og hans søn Stefan Dalsgaard sig til Schoeller Plast, fordi de havde fået en ny ide til en ramme til sine bistader. De havde selv udviklet en i plexiglas som erstatning for den klassiske træramme, men nu ville de have den støbt i plast.

- Men selvom vi intet vidste om Ib og Stefans fagområde, kunne vi hurtigt se, at biavl er en traditionsrig verden præget af gamle løsninger, der ikke altid fungerer optimalt. Og at vi med vores viden om plast kunne byde ind med mere funktionelle løsninger, siger Jan Bybjerg Pedersen.

Uden for komfortzone
Rammen er blevet til i tæt samarbejde med Ib og Stefan Dalsgaard, og er et godt eksempel på et samarbejde, hvor der har været brug for hinandens kompetencer, fordi ingen sad med de vises sten alene, forklarer Jan Bybjerg Pedersen.

- Vi satte os sammen og talte om, hvad rammen skulle kunne holde til af temperaturer, håndtering og så videre. Derefter måtte vi en tur igennem vores råvarenetværk og vores eksperter inden for støbemetoder for sammen at undersøge, om det her overhovedet kunne lade sig gøre, siger han.

Problemet med trærammerne er, at de hurtigt bliver vinde og skæve, når de efter brug skal vaskes ved 140 grader for at holde de høje krav til hygiejne.

Det betyder, at den voksplade, der skal sættes i rammen, skal mases og klippes til efter kun ganske få gange brug af rammen, og at 15 procent af alle trærammer må udskiftes hvert år på grund af skævheder.

Det gav Schoeller Plast en udfordring med hensyn til valg af materialer til deres udgave af plastrammen.

- Vi skulle finde en plasttype, der som minimum skulle klare varmepåvirkningen lige så godt som trærammen, eller i bedste fald, endnu bedre. Vi har lavet en version i polypropylen, men vi leger stadig med, om det er det rette, og arbejder også i andre retninger, siger Jan Bybjerg Pedersen.

Legende løsninger
I det hele taget er temaet ’leg’ gennemgående for opgaven med rammen til bistaden.

- Sådan en opgave her er fantastisk for os at få, fordi den ligger uden for vores komfortzone. Det gør, at vi kan angribe opgaven mere kreativt, fordi vi ikke har en plejer-løsning liggende, siger Jan Byberg Pedersen.

Resultatet er indtil videre en sprøjtestøbt ramme i polypropylen med nogle additiver, hvor også designet er ændret i forhold til den oprindelige træramme. I stedet for at mase vokspladen ind i rammen, sker installeringen mere glidende ind i plastrammen. Det betyder også, at den nye ramme bliver en fordel for arbejdsmiljøet og den tid, der bruges på at sætte rammer og plader sammen.

Indtil videre er det Ib og Stefans selskab, Dalsgaard Innovation, der skal stå for salget, men Jan Bybjerg Pedersen forudser, at den nye ramme bliver en succes.

- Vi indså hurtigt, at det europæiske marked for honningproduktion og biavl er kæmpe stort, så der er i hvert fald vækstmuligheder, siger Jan Bybjerg Pedersen.

Plastforum har forsøgt at skaffe et billede af plastrammen fra Dalsgaard Innovation, men på grund af konkurrencehensyn og produktionsprocessen er billedemateriale ikke tilgængeligt endnu. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078