23948sdkhjf

SKF bøjer gigantiske lejer

Den svenske lejeproducent SKF har netop åbnet verdens største testcenter for store lejer i tyske Schweinfurt. Her kan man teste, hvordan kæmpelejerne reagerer efter 20 års levetid.

Ingen ved i dag rigtigt, hvordan lejerne i de helt store offshorevindmøller på 8-9 MW egentlig kommer til at reagere efter 20 års levetid. For møllerne er slet ikke så gamle, og der har indtil i dag ikke været muligt at lave dynamiske test, der kan udmatte lejerne med så mange års belastning på kort tid.

Men over sommeren har den svenske lejeproducent SKF åbnet et nyt testcenter, der kan lave store deformationer på lejerne ved hjælp af meget store bøjninger.

- Testcenteret er anderledes end de eksisterende testcentre, fordi vi kan lave store deformationer, og vi kan lave meget præcise undersøgelser af, hvordan lejet opfører sig ved store bøjninger, hvor der kan være tendens til at glide eller helt skøjte, og overfladen så bliver beskadiget, siger Peter Scheibner, country manager i SKF Renewable, Energy and Railway i Danmark.

Pris på 40 millioner euro
Testcenteret der går under navnet Sven Wingquist Test Center er åbnet over sommeren. I alt har testcenteret kostet omkring 40 mio. euro, svarende til knap 300 mio. kr.

- Testcenteret er primært henvendt til vindindustrien, hvor der kan være meget store omkostninger forbundet med fejl på lejerne i offshorevindmøller. Først laver vi en funktionstest, hvor geometrien undersøges. Bagefter laves den dynamiske test, hvor vi udsætter lejet for, hvad der svarer til 20 års belastning, men på meget kortere tid, ned til mellem 6 og 12 måneder, siger Peter Scheibner.

Metoden er også kendt som HALT - Highly Accelerated Life Test.

Det er ikke kun selve lejet, som det nye testcenter skal generere ny viden omkring. Også fittyper og tætninger kan testes.

- Vi kan lave parallelle test af nye fedttyper og lære mere om, hvordan fedtet arbejder i lejet, og hvordan fedtet passerer igennem lejet. Vi kommer blandt andet til at teste, hvordan lejet opfører sig under forskellige driftsforhold som nødstop, pitchfejl, krøjefejl og lignende. Sidst, men ikke mindst, skal vi undersøge, hvordan tætningerne opfører sig, og hvordan samspillet er mellem tætninger, fedt og lejer, siger Peter Scheibner.

Testcenteret består af to rigge, en mindre der skal bruges til sværindustri, for eksempel stål og cement, mens den store er dedikeret til vindmøllelejer.

Mange danske projekter
Selvom SKF-koncernen er svensk og testcenteret er placeret langt nede i det centrale Tyskland, så har Danmark en markant rolle i udviklingen af de nye kæmpelejer.

- Med to af de største offshore-vindmølleproducenter placeret i Danmark kommer der også til at være mange danske projekter på det nye testcenter, siger Peter Scheibner.

Om lejernes størrelse bliver ved med at vokse, vil Peter Scheiber ikke spå om, men han tror, at vi er ved at se den maksimale diameter på lejerne.

- Jeg tror, vi står et sted, hvor lejer ikke bliver større, men hvor det teknologiske skred kommer til at bestå i den måde, vindmøllerne konstrueres på. Deformationerne vil simpelthen blive så store, at vi må gå nye veje, siger Peter Scheibner.

Læs mere om: SKF
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097