23948sdkhjf

Skattejagt på plast-guld ender hos Erik

Mangel på ny viden om plast kan bremse udvikling, mener Erik Haastrup Müller, der hver måned via virksomheden Futation servicerer virksomhedsgiganter, designere og ingeniører med viden om nye plastmaterialer

Hvis der ikke umiddelbart ringer en klokke, når vi nævner "PR33 - Silicone 3D Printing" og "TX24 - Self-Sealing Textile" kan det skyldes, at du - som mange andre - ikke har det fulde overblik over den mangfoldige verden af plastmaterialer.

Når det kommer til materialer med specifikke egenskaber, kommer også material scouts fra selv de største danske, plastproducerende virksomheder til kort. Der er simpelthen ikke tid til skattejagt i materiale-junglen.

Det er der forretning i ...

Virksomheder, universiteter og konsulenthuse henter ny råvare-viden udenfor organisationens mure og finder frem til ’Ole Opfindere’ som Erik Haastrup Müller.

Han er civilingeniør og kendt i plastbranchen, som manden, der holder dig opdateret.

Det begyndte med tape
Egentlig begyndte han med salg af tape - altså, klisterbånd. Det skete i 2009, hvor Erik Haastrup Müller stiftede virksomheden Futation og købte en stor tapeskæremaskine. Men når man er udstyret med en kringlet opfinder-hjerne, er det svært at holde sig til ét emne.

- Der er 100 nye idéer, der presser sig på, ikke?, smiler Erik Haastrup Müller.

Han udstiller på årets Plastteknik Nordic i Malmø og viser entusiastisk rundt blandt de høje søjler med materialer på display. På væggene hænger tavler med vareprøver på over 400 forskellige materialer. Det er plastnørdernes legeplads, hvor drømmen om at finde netop det materiale, der kan bruges til en ny letvægtscykel eller en bionedbrydelig plastpose, kan gå i opfyldelse.

- Mange materialer og teknologier har spændende potentiale, men er ret ukendte i store dele af industrien. Det er synd, for det bremser en del udvikling, mener Erik Haastrup Müller.

Ind fra højre kommer en potentiel kunde. Han kender ikke umiddelbart til Futations ydelser, men begejstres over det faktum, at virksomheden eksisterer. "I was not expecting to find someone like you today", siger han til Erik. Kunden er selv ingeniør, og fortæller, at han altid halter bagefter på materialeområdet. Det er nemlig et fuldtidsjob at holde sig orienteret i materiale-udbuddet.

Virksomheder skaber biblioteker selv
Siden 2009 har Erik Haastrup Müller drevet det abonnements-baserede materiale-bibliotek, som i øvrigt ikke kun samler plast-prøver, men også bl.a. prøver af metal, kompositter og tekstiler.

Futation sender hver måned fem materialeprøver til udviklingsafdelinger over hele verden. Dermed kan virksomhederne skabe egne biblioteker med vareprøver af eksempelvis de polymerer, der er interessante for netop deres produkter.

Hver materialeprøve leveres med et vedhæftet informationskort, der inkluderer information om materialets egenskaber samt kontaktinformation til leverandøren. Et godt fundament for ingeniører og designeres udvikling af nye produkter.

- Folk lever i deres egne små nicher. Men lige så snart de kommer lidt udenfor det område, de typisk beskæftiger sig med - f.eks. overfladebehandling - så kommer deres store viden til kort. Og typisk har de ikke selv tid til at være opsøgende i materialevalget, forklarer Erik Hasstrup Müller.

Nogle virksomheder har material scouts og material experts ansat, som går til Erik, når de har behov for et udvalg af brugbare materialer til et kommende produkt.

Og i Eriks verden får man ikke lov at abonnere på specifikke kategorier af materialer.

- Vil man inspireres og udvikle sine produkter, skal man ikke begrænse sig. Derfor insisterer jeg på at sende at alle udvider deres horisont med atypiske prøver, de ikke vidste, de havde behov for at kende, siger Erik Haastrup Müller.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.464