23948sdkhjf

HI 2017: Nu skal verden ses i 3D

3D-printere er et af de helt store hits på årets HI-messe.

Leverandører af 3D-printere er mere til stede end nogensinde på årets HI-messe. Flere underleverandører har også anskaffet sig en 3D-printer og viser de kompetencer frem på messen.

Man kan sige, at teknologien nu er blevet alment accepteret. Det kan Thomas Tønnesen fra Protech Danmark skrive under på. Kolding-virksomheden har været med på HI siden 2005 og har dermed mærket, hvordan 3D-teknologien har rodfæstet sig hos messegæsterne.

- Snakken er en anden i dag. Førhen spurgte folk; ”hvad er det her?”, og så skulle vi til at forklare, hvad en 3D-printer er, mens vi nu tager udgangspunkt i, hvad kan den gøre for deres virksomhed, fortæller han.

På årets messe er alle Protechs tre produktserier repræsenteret med Stratasys F170 som nyeste skud på stammen. Dertil kommer selvfølgelig et væld af 3D-printede emner, så messegæsterne selv kan se, hvad printerne er i stand til.

- F170 det er en videreudvikling af Stratasys FDM. I forhold til de maskiner, den erstatter, er den blevet lidt større, hurtigere, og den kan printe finere og med højere præcision, forklarer Thomas Tønnesen.

Han mærker en stigende interesse for printerne og for 3D-print generelt, og det er et bredt spektrum af virksomheder, der er blevet lune på teknologien.

- Vi ser mere og mere en tendens til at gå mod professionelle maskiner. Det er som om, der for et par år siden var en hype om de billigere maskiner, og nu vil folk gerne videre. Det har været rigtigt fint, at man har købt en maskine til 10.000-20.000 kr. for at teste det af, og nu vil man have noget mere professionelt, siger Thomas Tønnesen.

Rent teknologisk hæfter han sig også ved, at virksomhederne nu ser 3D-printerne som er værktøj og ikke en teknologi, der kommer til at erstatte en hel maskinpark.

Det afspejler sig også i teknologien, hvor Thomas Tønnesen ikke forventer de store revolutioner i den kommende tid.

- Det vi ser mest af er forfininger af eksisterende processer, og det bliver bedre og bedre. Men det der går rigtig hurtigt er kendskabet til teknologien. Når man ser, at Danfoss og Grundfos gør det, og endda også mindre virksomheder, så kan man måske også selv tage springet, siger han.

Metal Supply møder ham onsdag formiddag i hal K, og her er han ganske godt tilfreds med messens forløb indtil nu.

- Tirsdag var en fin dag. Det er svært at sige, om det har været en succes, for der kan gå lang tid, fra man møder folk på messe, til man sælger noget, slutter han.

Artiklen er en del af temaet HI 2017.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096