23948sdkhjf

Nyt projekt skal rense regnvand for mikroplast fra bildæk

Plastrester fra bildæk er en af de helt store kilder til mikroplast i vores vand.

Når dækkene på bilen skal skiftes, er det ofte fordi, at mønstret i gummiet er blevet slidt af. 

Slidbanerne ligger i stedet som små partikler på vejen. De bliver senere skyllet med regnvandet ud i vandmiljøet. 

Faktisk er mikroskopiske plastrester fra bildæk en af de helt store kilder, når det gælder mikroplast i vores vand. 

Krüger, Aalborg Universitet, Tårnby Forsyning og Ørestad Vandlaug har fået bevilget støtte fra Miljø- og Fødevareministeriets MUDP-ordning, som støtter miljøteknologisk innovation.

Uheldig konsekvens
Pengene skal gå til et projekt om at udvikle metoder til at fjerne mikroplast fra bildæk fra regnvandet, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Mathias Nørlem er projektleder i Krüger. Han fortæller, at det er interessant at undersøge, hvor meget mikrogummi der er i regnvandet, fordi det i højere grad bliver ledt direkte ud i vandmiljøet udenom renseanlæggene.

- Vi afkobler mere og mere regnvand fra vores kloaksystemer, så vi kan følge med i klimaforandringerne og de mere intense regnskyl, siger han. 

- Det kan få en uheldig konsekvens, hvis det regnvand ender ude i vandmiljøet, og det samtidig indeholder en helt masse mikrogummi.

Mikroplast fra bildæk er ekstremt små partikler på få mikrometer. 

I projektet vil man teste to teknologier. 

Man vil blandt andet benytte en meget fintmasket dug i et skivefilter. Den er udviklet for nylig, men har endnu ikke været brugt til rensning af regnvand. 

Million fra ministerie
Samtidig vil man anvende en metode, hvor et stof får de små stykker plast til at samle sig til større flokke. Det betyder, at de nemmere kan fjernes. Stoffet består af kartoffelstivelse og er derfor 100 procent bionedbrydeligt.

- Det er kosteffektive teknologier, som kræver meget lidt plads. Det er metoder, man kan forestille sig, at der bliver plads til i byerne til rensning af regnvand, siger Mathias Nørlem.

Ministeriet bidrager med 2,8 millioner kroner, som er svarende til halvdelen af det beløb, det koster at gennemføre projektet. 

- Projektet kan gøre noget ved en af hovedkilderne til mikroplast i vandmiljøet og viser, at vi er med helt fremme, når det gælder om at udvikle teknologiske løsninger, udtaler miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Kilde: \ritzau\

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.103