23948sdkhjf

Dødens dal: Bølgeenergiudviklernes altoverskyggende udfordring

Nu skal bølgeenergien ind på lystavlen hos politikerne.

Dansk bølgeenergi har et stort potentiale, men udfordringerne er store og støttemulighederne til udviklingen af de dyre anlæg nærmest ikke-eksisterende.

Magasinet Offshore

Artiklen er en del magasinet Offshore, som netop er udgivet: Læs magasinet her: http://epaper.nordiskemedier.dk/nordiskemedier/151/

Efter flere årtiers massiv udvikling står en håndfuld danske anlæg rent faktisk foran en endelig kommercialisering. Den altoverskyggende udfordring er at få bragt de mest lovende koncepter frem til fuldskala-afprøvning i rette omgivelser.

- Vi kalder det dødens dal, når man går fra prototypen over til kommercialisering. Det er en kapitalintensiv proces, og det kræver mange penge, hvis det skal lykkes. Ingen har midler til at klare det selv, siger Hans A. Pedersen, projektdirektør for vindenergi hos House of Energy og bestyrelsesmedlem i Partnerskabet for Bølgekraft.

Den manglende kapital og offentlige støtte har været omdrejningspunktet i bølgeenergiudviklernes liv i årevis, og nu er de altså så tæt på målstregen, at det kræver en forholdsvis lille håndsrækning for at vippe dem om på den anden side.

- Vi kan ikke nå i mål uden støtte, ligesom de andre teknologier har fået og får. Størrelsen på den støtte vi efterlyser er ingenting, hvis man sammenligner med hvad der er givet til vind over de seneste 30 år, siger Hans A. Pedersen, der vurderer at en støtte på 10 mio. kr. om året i fire år vil være afgørende for de mest lovende koncepter.

Ind på lystavlen hos politikerne
Partnerskabet for Bølgekraft har derfor besluttet sig for at skabe lidt opmærksomhed omkring bølgeenergi og arbejder i øjeblikket på at udforme et notat, der gerne skulle havne på energipolitikernes bord.

- Vi vil bare gerne have bølgeenergi ind på lystavlen hos politikerne, og så håber vi at få foretræde for energiudvalget, siger Hans A. Pedersen.

Han påpeger, at hvis rammevilkårene for de danske udviklere ikke forbedres, så vil dansk bølgeenergi sygne hen eller søge mod mere attraktive muligheder i andre lande.

Som til vind – men anderledes
De udfordringer, som bølgekraften står over for i dag, minder i mange henseender om de udfordringer, som vindkraften stod over for for 30-40 år siden. Det danske mølleeventyr er blevet som det er på grund af en langsigtet strategi og de rette økonomiske incitamenter.

Bølgeenergiudviklingerne ser derfor ingen grund til, at det samme ikke kan ske på bølgeenergiområdet.

Men det kræver en målrettet indsats – med den rette finansiering. Og netop på det punkt kommer bølgefolket politikerne i møde. De har nemlig udarbejdet en række forslag til nye rammevilkår, der kan være med til at styrke muligheden for bringe bølgekraft skridtet videre.

Partnerskabet foreslår, at man enten genopliver ForskVE-modellen, så støtten er betinget af, at relevante demonstrationsprojekter leverer en aftalt el-produktion afhængig af bølgeforhold, eller at der sikres offentlig medfinansiering på 70 procent til etablering af demonstrationsanlæg til de mest lovende bølgekraftkoncepter, eller at der indføres tidsbegænsede og produktionsbegrænsede tillægstariffer for bølgekraft samt en miljømæssig og samfundsmæssig udpegning af konkrete offshore lokaliseringsmuligheder for bølgekraftværker i Danmark.

Fem minutter med ministeren
En af de udviklere, der i den grad står og mangler finansiering og bedre rammevilkår, er Ruth Bloom med anlægget Crestwing. Hun mangler 800.000 kr. til færdiggørelse af forankring og søsættelse af 1:2 udgaven af anlægget.

Hendes mission er som partnerskabets, at få opmærksomhed omkring bølgeenergi.

Derfor var det også en appelsin i turbanen, da hun sidst i september fik mulighed for at få fem minutters taletid hos finansminister Kristian Jensen.

Og mødet forløb ganske tilfredsstillende.

- Det gik super godt. Kristian Jensen var positiv over for bølgeenergien og sagde, at han sagtens kunne se bølgeenergien som noget af det, vi skal leve af i fremtiden,  fortalte Ruth Bloom efter mødet.

Hvorvidt det lykkes Ruth Bloom eller Partnerskabet for Bølgekraft at få råbt politikerne op, må tiden vise. Men skulle det lykkes at vriste penge ud af politikerne, så falder de paradoksalt nok på et meget tørt sted. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094