Millioner til bæredygtig fjernelse af offshore-anlæg
Et konsortium med Semco, Rambøll, Blue Water Shipping og Offshore Center Danmark skal udvikle et dansk koncept for bæredygtig fjernelse af udtjente boreplatforme.
- Jeg tror, dekommissionering udvikler sig til et forretningsområde ligesom alle andre forretningsområder: Et olieselskab, der har en platform, der skal fjernes, vil naturligvis kontakte en række leverandører på markedet og udbede sig et tilbud – og den, der kan løse opgaven billigst, får opgaven. Samtidig er myndighederne blevet så strenge, at nedtagningen ikke kun skal ske på økonomisk billigste måde, men også miljømæssigt og sikkerhedsmæssigt forsvarlige måder. Miljøparameteren vil være ligeså vigtig som den økonomiske, siger Kai B. Olsen, direktør Ramboll Oil & Gas UK.
Bygger på tidligere projekt
En offshore platform indeholder flere tusind tons stål og metaller, der kan genanvendes. Samtidig indeholder platformene forurenende stoffer så som olierester, kemikalier, gasser og radioaktive stoffer, der kan sive ud i havmiljøet. Der er derfor internationale lovkrav til fjernelsen af de udtjente platforme.
Projektet, der har fået 2,3 mio. kr. i støtte fra Fornyelsesfonden, har til formål at udvikle et dansk koncept og konsortium for bæredygtig fjernelse af udtjente offshore-installationer. Konceptet vil have særlig vægt på de miljømæssige aspekter ved dekommissionering, herunder fjernelsesteknik, genanvendelse af de kasserede materialer samt sikkerhed for hindring af udsivning af miljøskadelige stoffer i forbindelse med arbejderne.
Projektet bygger videre på et projekt under Videnskabsministeriet, hvis formål var at gennemføre en række indledende analyser af teknikker til fjernelse af offshore installationer med fokus på sikkerhed, miljø og økonomi. Der blev i denne forbindelse lavet en VVM redegørelse samt projektskitse for et modtageanlæg på Esbjerg Havn.