23948sdkhjf

Big data og sensorer skal skabe bedre slam

Kamerateknologi fra fødevareindustrien skal optimere behandlingen af slam fra spildevandsanlæg. Målet er billigere og mere miljørigtig behandling af slammet.

Nu skal en af de sidste processer i rensningen af spildevand automatiseres. Et nyt projekt skal udvikle ny teknologi som med big data, sensorer og avanceret kamerateknologi skal reducere udgifterne til at håndtere slam på renseanlæg og reducere den samlede miljøpåvirkning fra renseanlæggene. Det skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse. 

- Målet er at kunne trække mere vand ud af slammet med mindre kemi. Derved bliver driftsomkostningerne mindre, når slammet skal afsættes til de landmænd, som udbringer slammet på deres marker som gødning, siger projektleder Niels Kjeldgaard, Energi Viborg Vand A/S.

Erstat det menneskelige øje
Med projektet "Rethink sludge – optimering af slamafvandingen via onlinesensorer kombineret med kamerateknologi" vil forskerne automatisere behandlingen af slam med styring med kamerateknologi, som oprindeligt er udviklet til fødevareindustrien. Billederne fra kameraerne skal sammen med sensorer kombineres med big data og analysere og målrettet styre processen med at adskille vand og slam fra spildevandet.

- Målet er, at kameraet skal erstatte det menneskelige øje og fuldautomatisere afvandingen. Omkostninger til slamhåndtering udgør en stor del af de samlede driftsudgifter på et renseanlæg, men på trods af dette er slamafvandingen i dag ikke styret af avancerede målere, som resten af renseanlægget, siger senior projektleder Hanne Løkkegaard fra Teknologisk Institut.

Testes i Viborg
Teknologien skal testes på Viborg Centralrenseanlæg i Bruunshåb og Hedensted Renseanlæg. Ud over Energi Viborg Vand og Hedensted Spildevand deltager Aalborg Universitet, som skal inddrage den nyeste forskning omkring slamafvanding og Teknologisk Institut skal sikre at den nyeste forskning vil virke med online styringen. Selve teknologien på renseanlæggene skal udvikles af Hjortkær Maskinfabrik.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094