23948sdkhjf

Her spiller de rockmusik ved CNC-maskinerne

Fredagsrock, selvstyrende medarbejdergrupper og satsning på uddannelse har gjort AB Metal i Thisted til en populær arbejdsplads. Her mangler ingen lærlinge, og de fastansatte står i kø for at komme på efteruddannelse. Vi har talt med ejer og direktør Hans Buck om de utraditionelle metoder.

Hvor mange lærlinge har AB Metal og hvorfor?
- Ud af vores 55 ansatte er syv lærlinge, to på lageret, tre industriteknikere, og to klejnsmede. Det er en blanding af både unge lærlinge og voksensærlinge. Vores ambition er at hver femte medarbejder konstant er i gang med en eller anden form for uddannelse.

Hvad er gevinsten ved at have mange lærlinge og prioritere uddannelse?
- De unge stiller mange spørgsmål og udfordrer konstant vores mere erfarne medarbejdere. Vi har også flere ingeniørstuderende, der hvert år skriver deres afsluttende projekt hos os, for eksempel har vi fået lavet et nyt layout for vores supply chain. Faktisk har vi indrettet en lejlighed, så de studerende kan bo i, mens de arbejder på deres projekter hos os. Det giver en masse inspiration at have unge mennesker til at stille spørgsmål, ved alt vi laver.

Hvorfor arrangerer I rockkoncerter og sponsorerer surfere i Cold Hawaii?
- Jeg har ingen problemer med at finde lærlinge og faglærte. Mit princip er ligesom fundamentet i et godt ægteskab. Man skal bare være mere attraktiv end de andre. Derfor har vi fredagscafeer, støtter Cold Hawaii og mange andre lokale initiativer. Det er dem med de krøllede hjerner, der skal tegne virksomheder fremover, og de skal inviteres inden for. Vi holder tre-fire fredagscafeer om året, hvor medarbejdernes venner og familie bliver inviteret, så de kan se, hvad de egentlig laver til hverdag. Det kan være svært at forklare, hvad vi laver, fordi vi har 1.100 forskellige produkter, fra lysestager til hospitalssenge. Sidst var vi næsten 150 mennesker til fredagscafe, hvor vi inviterer up coming bands til at spille og hjælpe dem på vej på samme tid.

Hvordan fastholder I jeres dygtige medarbejdere?
- Vi arbejder med at skabe en rockkultur i virksomheden. I en rockkultur kan du ikke undvære trommeslageren eller andre i bandet, ligesom vi ikke kan undvære lagermedarbejderen. Så vi har fem-seks selvstyrende driftsgrupper, der selv organiserer arbejdet, og så har vi en medarbejderbank, hvor vi deler ressourcerne. Det startede egentlig med et lean-projekt under finanskrisen. Medarbejderne oplevede, at det mest var konsulenterne, der var med til festen, og medarbejderne blev ikke involveret. Vi mistede flere gode medarbejdere på den konto, og siden har vi taget det gode fra lean og udviklet vores egen rockkultur. Det er ikke så avanceret. Hvis man sørger for en god løn, ordnede forhold og ansvar til alle, så falder sygefraværet, og færre søger væk.

Hvorfor er det lige blevet rockkultur?
- Jeg spiller selv i et rockband, hvor vi øver hver tirsdag i produktionen, mens CNC-maskinerne kører.

Hvorfor er jeres mål, at hver femte medarbejder skal være i gang med uddannelse eller efteruddannelse?
- Der snakkes meget om industri 4.0 og automatisering med robotter. Det gør vi også, men vi må bare erkende, at hvis medarbejderne ikke kan følge med udviklingen, så kan det være lige meget.

Hvad skal jeres erfarne medarbejdere efteruddannes til?
- Vi har lige haft 13 ansatte på et kursus i forandringsledelse og kommunikationskursus. Teknologien forandrer sig så hurtigt, at de kun kan give medarbejdere de nødvendige værktøjer til at håndtere de mange forandringer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078