23948sdkhjf

Halvdelen af alle arbejdsulykke-sager afvises

Der er sket et stort fald i antallet af anerkendte arbejdsulykker. Fagforbund og jurister giver Ankestyrelsen skylden.

Hvert år melder omkring 20.000 danskere en arbejdsulykke til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES). I 2013 fik 76 procent anerkendt deres ulykke, men det tal er styrtdykket lige siden. Det skriver Fagbladet 3F.

I 2016 fik kun halvdelen anerkendt deres ulykke, hvilket betød at 9.211 danskere fandt en afvisning af deres arbejdsulykke i deres E-boks.

Styrtdykket møder stor kritik fra jurister i både fagforbund og private advokatfirmaer, der mener, Ankestyrelsen er ansvarlig for det lave antal anerkendelser. Ankestyrelsen er igennem principafgørelser toneangivende for, hvordan AES bedømmer arbejdsulykker.

Efter en Højesteretsdom fra 2013, hvor Ankestyrelsen vandt en sag over en lærerinde, der havde klaget over en afvist arbejdsulykke, traf Ankestyrelsen en principafgørelse på baggrund af selv samme dom.

Principafgørelsen betød i grove træk, at ulykkesskader og smerter, der i princippet kan kurere sig selv, ikke anerkendes som personskade i arbejdsskadesikringslovens forstand. Og det var efter denne dom, at antallet af afvisninger steg voldsomt.

Mads Pramming, advokat med speciale i arbejdsulykker, mener, at Ankestyrelsen efter principafgørelsen svigter sin rolle som "borgernes vagthund":

- Hver gang en bestemmelse kan forstås på to måder, vælger Ankestyrelsen den måde, der er dårligst for borgerne, siger han.

Advokat i FOA Heidi Bloch peger også på Ankestyrelsens fortolkning af Højesteretsdommen fra 2013 som årsag til faldet i antal anerkendte arbejdsulykker:

- Ankestyrelsen skamrider efter min vurdering dommen og driver den langt længere, end der er belæg for. Det er helt urimeligt svært at få anerkendt en arbejdsulykke, siger hun og får opbakning fra Christian Bentz fra Dansk Metal, der mener, at Ankestyrelsen "går alt for vidt".

I 3F er arbejdsmiljøpolitisk chef, Ulla Sørensen, vred over behandlingen af borgerne:

- Bag hver eneste arbejdsulykke er en skadet person, der har brug for den støtte og hjælp, der burde være i arbejdsskadesystemet, siger hun.

Ankestyrelsen har trods flere henvendelser fra Fagbladet 3F ikke forholdt sig til kritikken af deres rolle i faldet af anerkendte arbejdsulykker.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.416