Underrapportering af ulykker: Minister griber ind
Tusindvis af medarbejdere og ansatte på landets arbejdspladser og virksomheder kommer hvert år ud for en ulykke på jobbet. Uden at ulykken bliver anmeldt af den tilskadekomnes arbejdsgiver. Det skriver Fagbladet 3F.
Det viser tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Arbejdstilsynet. I perioden 2003-2016 har der i alt været cirka 73.000 arbejdsulykker, som er blevet anmeldt af andre end arbejdsgiverne. Det svarer i gennemsnit til over 5.000 ulykker om året.
- Det er arbejdsgivernes utvetydige ansvar at sikre, at ulykkerne bliver anmeldt, slog beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen onsdag fast på et samråd i Folketinget om arbejdsulykker.
Her erklærede ministeren sig parat til at drøfte, om der skal gives større bøder til de arbejdsgivere, der ikke anmelder deres medarbejderes arbejdsulykker. Eller bevidst spekulerer i ikke at gøre det.
- Jeg er helt villig til at se på bøderne, når vi næste år skal forhandle om en ny arbejdsskadereform. Det er klart, at vi skal have fokus på de arbejdsgivere, hvor man tænker på, om de spekulerer i ikke at anmelde arbejdsulykker. Det kommer vi til at se på, sagde Troels Lund Poulsen (V).
Ud af de i alt godt 73.000 arbejdsulykker, der ikke er blevet anmeldt af arbejdsgiverne selv, er der i cirka 17.400 tilfælde tale om virksomheder, der har haft mere end én arbejdsulykke. Til sammenligning er der i årene 2013-2016 kun udstedt mellem 10 og 41 administrative bøder til arbejdsgivere for manglende eller for sen anmeldelse af en arbejdsulykke.
- Det er kun en lille del, som får en over snuden for ikke at følge loven, konstaterede arbejdsmiljøordfører Christian Juhl (EL). Han påpegede samtidig, at der kan være et stort mørketal i forhold underrapportering af ulykker, da der ikke er overblik over, hvor mange udenlandske virksomheder, som undlader at anmelde det til de danske myndigheder, hvis deres ansatte kommer ud for en arbejdsulykke her i landet.
Bøden for ikke at anmelde en arbejdsulykke er i udgangspunktet 5.000 kr. og i gentagelsestilfælde på 10.000 kr.
Næstformand for beskæftigelsesudvalget, Bjarne Lausten (S), talte på samrådet for hårdere sanktioner mod de arbejdsgivere og virksomheder, der gentagne gange bryder loven og ikke anmelder arbejdsulykker. Det samme gjorde Marlene Harpsøe fra Dansk Folkeparti.
- Når den samme arbejdsgiver igen og igen misligholder sit ansvar for at anmelde en ulykke, er jeg ikke i tvivl om, at et økonomisk incitament kan have en betydning, sagde Marlene Harpsøe.
På Top 10 listen over de brancher, hvor flest arbejdsulykker er anmeldt af andre end arbejdsgivere, er halvdelen offentlige. Det faldt Karsten Hønge (SF) for brystet.
- Hvor svært kan det være? Hvis man er leder af en offentlig institution, har man så ikke kapacitet til at forstå, at det skal anmeldes, hvis en medarbejder kommer ud for en arbejdsulykke. Hvad er det for et sprog, som vi skal bruge for at gøre os forståelige? Jeg tror, at der skal en økonomisk forhammer til for at få arbejdsgiverne til at forstå det, sagde Karsten Hønge.
Originalartikel: https://fagbladet3f.dk/artikel/minister-vil-skrue-bissen-paa-overfor-arbejdsgivere