Flere leaser CNC-maskiner
Hos maskinforhandleren Flextek i Hedensted oplever man, at maskinsalg primært bliver handlet med leasing eller egenfinansiering. Som noget helt nyt er Flextek også selv gået ind på finansieringsmarkedet og tilbyder nu leverandør-finansiering.
- Vi tror, at flere kunder gerne vil have samlet opgaven med nye maskiner og udstyr. Vi kommer til fortsat at samarbejde med andre leasing-selskaber og banker, og det her bliver blot et ekstra tilbud til vores kunder, især dem der har en interesse i korttidsleje af eksempelvis robotter og maskiner på ned til tre år, siger Peter Jørgensen, administrerende direktør i Flextek.
Også til brugte maskiner
Det er ikke kun nye CNC-maskiner fra eksempelvis Flextek, det er lettere at skaffe kapital til. De brugte CNC-maskiner er også blevet lettere at finansiere. Det fortæller Stig Bindner, ejer af Stig Bindner Værktøjsmaskiner.
- Vi har en fin aktivitet, især på nyere CNC-styrede maskiner til spåntagning. Vi har set en stigning i antallet af maskiner, der bliver leaset og ikke købt via banken det seneste kvartal, og det tror jeg vil fortsætte. Leasing er nemmere, fordi det går hurtigere end den traditionelle finansiering i banken, siger Stig Bindner, ejer af Stig Bindner Værktøjsmaskiner.
Han melder om et fint salg af brugte CNC-maskiner på trods af den øgede udlånsvillighed i bankerne, og industriens øgede aktivitet. Det er nemlig ofte tegn på færre salg af brugte maskiner.
- Når der er optur i industrien, og renten er lav, vil mange investere i nye maskiner og beholde de eksisterende maskiner. Men det går ganske godt for tiden, siger Stig Bindner.
Dansk Metal: Bekymrende
Forståelse for den nye teknik og behovet for investeringer er grundlaget for metalindustriens comeback efter finanskrisen. Det vurderer Thomas Søby, cheføkonom i Dansk Metal.
- De danske industrivirksomheder var konkurrencedygtige med det samme, eksport-ordrerne begyndte at vende tilbage for fem-seks år siden, fordi der løbende er blevet investeret i nye maskiner og teknologi. Lige nu er udfordringen især den kvalificerede arbejdskraft, fordi vi pensionerer flere, end vi uddanner. Jeg tror, vi kommer til at se over 300.000 beskæftigede i industrien i år eller næste år, men niveauet kommer nok ikke helt tilbage på samme niveau som før finanskrisen, siger Thomas Søby.
Han er dog bekymret for investeringsniveauet hos især de små og mellemstore virksomheder i metal- og maskinindustrien.
- De små og mellemstore virksomheder er ikke på samme investeringsniveau som før krisen. Det skyldes måske, at der blev investeret meget op igennem 00’erne, og mange er lidt tilbageholdende med nye investeringer. Politikerne kan overveje, om de vil lave et investeringsfradrag for ny teknologi med hurtigere afskrivninger, siger Thomas Søby.