23948sdkhjf

Manglen på ingeniører er fortsat alarmerende

Ifølge en ny prognose vil det danske arbejdsmarked om syv år mangle 10.000 personer med uddannelse indenfor teknologi, naturvidenskab og it.

Skønt søgningen mod ingeniøruddannelserne har været stigende de senere år og optaget det samme, er det langtfra tilstrækkeligt til at matche erhvervslivets efterspørgsel de kommende år. Det fremgår af nye tal fra den teknologiske alliance, Engineer the future, som Ingeniørforeningen i Danmark har bearbejdet.

Ifølge prognosen vil der i 2025 mangle 10.000 højtuddannede med teknologisk og naturvidenskabelig baggrund.  

Mere præcist vil der være brug for 6.500 civil- og diplomingeniører samt 3.500 naturvidenskabelige kandidater, lyder forudsigelsen. Tallene baserer sig på Finansministeriets langsigtede prognose for dansk økonomi sammenholdt med forventninger til antallet af kandidater, demografi samt en række andre faktorer.

Et eksempel er det udækkede arbejdskraftsbehov. Ved at kigge på cirka 900 stillingsbetegnelser har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering i to omgange spurgt cirka 14.000 virksomheder, om de har vanskeligheder ved at finde den rigtige arbejdskraft.

I 2014 var der knap 1.000 stillinger rettet mod ingeniører, it-uddannede og naturvidenskabelige kandidater, der efter en periode på to måneder stadig var ubesatte. I 2017 var det tilsvarende tal godt 1.500 stillinger.

DTU har i flere år øget optaget af nye studerende, og de kommende år vil der ikke blive slækket på den ambition trods udsigten til mindre ungdomsårgange, fastslår DTU’s rektor, Anders Bjarklev.

- Der er grund til at se på prognosen med stor alvor. Vi ved, at dygtige og kompetente kandidater med teknologisk forståelse og ingeniørmæssige kompetencer er en af livsnerverne for innovation og vækst ude i virksomhederne. DTU har gennem lang tid hvert år øget optaget af nye studerende, og det vil vi blive ved med. Vi udvikler desuden løbende nye uddannelser og tilpasser de eksisterende i tæt dialog med virksomhederne, som jo har et indgående kendskab til kravene både på både kort og langt sigt, siger Anders Bjarklev.

Artiklen er bragt i samarbejde med DTU.

Læs mere om: DTU
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093