Kritik: Alt for billigt at droppe lærlingene
Den nye AUB-beregner er landet ude i industrien, og den skulle sikre, at virksomhederne ansætter nogle flere lærlinge. Det er der i følge Mads Graves, administrerende direktør i Arbejdsgiverne, bare ikke meget, der tyder på.
Betyder jo ingenting
Faktisk er der grund til at frygte, at den ikke vil betyde noget som helst, påpeger han og henviser til Arbejdsgivernes beregninger.
- Beløbet man kan vælge at betale, hvis man ikke orker at ansatte nogle lærlinge, er latterligt lille. Eksempelvis kan en virksomhed med 39 ansatte slippe med at betale 13.574 kroner om året. Og en virksomhed med fem ansatte kan slippe med 3.692. Det er med andre ord et greb i lommen, og så har man helt legitimt betalt sig fra at være med til at uddanne næste generation, siger Mads Graves i en kommentar til de nye regler.
Læs også: Ny AUB-ordning skulle skaffe lærlinge
Han henviser til, at der mangler arbejdskraft. Faktisk i et omfang så mange virksomheder må sige nej til ordrer. Der er langt flere faglærte på vej på pension end unge på vej ind på uddannelserne.
- Arbejderbevægelsens Erhvervsråd peger på, at vi kommer til at mangle 72.000 faglærte i 2025. Indenfor jern- og metal taler vi alene om 30.000. Og hvad gør man så? Man vedtager en model, der næppe flytter noget som helst, kritiserer han.
De store kører på frihjul
Samtidig peger han på, at det er de helt store virksomheder, ssom kører på frihjul.
- Derfor har vi længe ventet i spænding på de nye AUB-regler. Men det kunne vi godt have sparet os. De store virksomheder kan forsat læne sig tilbage i hængekøjen og lade andre om at klare arbejdet. Det er simpelthen en ommer for LO, DA og regeringen, siger Mads Graves.