23948sdkhjf

Ny aktør blander sig i IoT-krigen

Wi Sun, der promoverer brugen af den mesh-baserede IoT-teknologi, vil ind på det europæiske marked for industriel IoT. Jern & Maskinindustrien har talt med Wi Sun Alliances formand Phil Beecher.

M2M-kommunikationsstandarder mellem maskiner har været på markedet i årevis, men i disse år udspiller der sig en drabelig kamp om at definere den dominerende netværksstandard til fremtidens industrielle Internet of Things-løsninger (IoT) med mange små og billige dataoverførsler.

Man kan i dag vælge at koble sine maskiner til skyen med en stribe forskellige teknologier, wifi, 3G, 4G-mobilnettet, Narrowband IoT, Sigfox eller Lora.

Nu blander en ny aktør sig på det danske og europæiske marked med en meshbaseret IoT-teknologi, der skiller sig ud fra resten af det eksisterende marked; Wi Sun Alliance er et non-profit netværk af virksomheder, der fremmer en mesh-baseret IoT-teknologi. Formanden for Wi Sun Alliance, Phil Beecher, var i Danmark for nylig for at fortælle om den anderledes IoT-teknologi, som i dag primært bruges i forsyningssektoren til energimåling, men også til smart city-løsninger i især USA og Asien.

- Teknologien bag Wi Sun Alliance har været på markedet i over 10 år, og er måske den bedst bevarede hemmelighed i IoT-verdenen, især i Europa. Der er koblet mange millioner enheder op i mesh-netværk, så teknologien er gennemprøvet og implementeret, siger Phil Beecher.

Mange flere punkter
Modsat et klassisk tårnbaseret netværk, hvor et punkt fungerer som router, og signalet bliver svagere, jo længere væk man kommer fra routeren, så bruges de enkelte enheder i mesh-netværk som punkter. Når hver enkelt enhed, eksempelvis en maskine, en energimåler eller lignende, fungerer som forbindelsespunkt, bliver netværket stærkere, jo flere enheder der er koblet på netværket.

- Wi Sun er udviklet til forsyningssektoren, hvor der skal skabes forbindelse mellem enheder over større geografiske afstande. Det er en stor misforståelse, at smart metering kun handler om måling af energiforbrug. Ægte smart metering er kommunikation, der går begge veje og med en masse forskellige typer data. Hvis du bruger det rigtige netværk, kan du styre energiforbruget meget bedre med lokale data. Det er svært at gøre med teknologier som Lora og Sigfox, fordi de er tårnbaserede, og ikke har de datarates og båndbredder. De samler data et sted i skyen, og det bliver langsomt. I et mesh-netværk kan du sende data lokalt, og det er især relevant for vedvarende energi, hvor udsvinget kan være stort, siger Phil Beecher.

Kamstrup er med
I Danmark blev måleinstrument-virksomheden Kamstrup en del af Wi Sun Alliance forrige år. Hos Kamstrup har man siden 2002 haft det såkaldte Radio Mesh-netværk til deres Omnicon-elmålere.

Mesh-netværket bruges ikke bare til at registrere forbrug, men også til at overvåge nettets performance og energieffektivitet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.232