Billedserie: Farvel til de giftige rensemidler
Der dufter nu af sæbe hos Stena Recycling på Navervej i Roskilde.
Duften kommer fra det Bio-Circle renseanlæg, som genvindingsvirksomheden købte sidste år og i dag bruger til afrensning af beskidte og olieindsmurte værktøjer og maskindele.
Anlægget består af rensekar, beholdere med biologisk væske og filtersystem. Dermed erstatter karret den stribe af kemiske produkter, som de ansatte hos Stena Recycling tidligere brugte til afrensning af værktøj.
- Før havde vi et rensekar med udsugning og beskyttelse, men hos Stena Recycling er man altid på udkig efter nye innovative løsninger, der kan forbedre sikkerheden. Vores chef nævnte en dag, at han havde hørt om det her biologiske rensning, forklarer Morten Olsen, som er vedligeholdeskoordinator hos Stena Recycling i Roskilde.
Dermed har Morten Olsen ansvaret for værkstedet, værktøjet og de maskiner, der anvendes i håndtering af de store mængder skrot og metal ude på pladsen. Den biologiske renseløsning, som chefen havde hørt om, blev fundet hos KJV i form af Bio-Circle.
- Bare duften gør jo, at man får tillid til det her anlæg. Vi bruger rensekaret dagligt, og vi har også væsken på spray, siger Morten Olsen, der er yderst tilfreds med ledelsens interesse for at forbedre arbejdsmiljøet.
- Vi skal jo passe på hinanden, så det her er rigtig godt, siger Morten Olsen.
Noget giftigt stads
At Stena Recycling satser benhårdt på sikkerhed og arbejdsmiljø, kan Tim Scholl roligt nikke ja til.
Han er arbejdsmiljørepræsentant for de i alt 30 ansatte hos Stena Recycling på Navervej, og han bruger mere end halvdelen af sin arbejdstid til opgaven. Fra klokken 6.00-8.30 er han operatør på vægten, resten af arbejdsdagen bruges til arbejdsmiljø og sikkerhed efter aftale med virksomheden.
Skiftet af rensesystem på værkstedet er Tim Scholl naturligvis yderst tilfreds med.
- Før havde vi noget rensevæske, som var noget giftigt stads, specielt til rens af bremser. Så det er meget positivt, at vi kan udfase denne her slags kemi og erstatte med denne her slags løsninger. Det understreger, at Stena gerne vil være grønnere, siger Tim Scholl, som føler stor enighed mellem ansatte og ledelse om at investere det nødvendige i sikkerhed og arbejdsmiljø.
- Jeg oplever, at virksomheden tager det her omkring arbejdsmiljø meget seriøst, vurderer Tim Scholl, der har været sikkerhedsrepræsentant i to år.
Bobler i karret
Det er Knud Kollerød fra KJV, som har solgt Bio-Circle anlægget til Stena Recycling. Han er salgskonsulent for KJV i område Midt- og Nordsjælland, og selvom Bio-Circle kun har været på hylden siden efteråret 2017, så har Knud Kollerød allerede solgt en håndfuld anlæg.
- Min oplevelse er, at der er stor interesse for det her produkt ude i industrien. Der er flere og flere, der tænker på de her ting omkring arbejdsmiljø og kemi, siger Knud Kollerød.
Det koster cirka 10.000 kr. for kar, slanger og filter, og så skal der bruges for 5.000 kr. rensevæske for at komme i gang. Derudover er der serviceaftale tilknyttet anlægget.
- Det er et biologisk rensemiddel, der bruges, og derfor skal der også altid være strøm og lufttilførsel på anlægget, ellers dør bakterierne, forklarer Knud Kollerød, mens det bobler løs ned i karret.
Dernede er de bakterier, som er så sultne efter olie og snavs, at de faktisk helst skal have et skvulp spildolie ekstra i perioder, hvor der ikke renses så meget værktøj. Men selvom der er tale om biologisk rensning, der ikke kræver udsugning, så er væsken stadig hård ved huden.
- Det her er en form for en sæbe, og derfor udtørrer det huden. Væsken bliver jo også fyldt med de ting, der afrenses, så vi anbefaler altid handsker.