Ambassadører: Østeuropæere kom hjem
Ambassadører fra Østeuropa opfordrer i Ugebrevet A4 deres landsmænd her i Danmark til at pakke kufferten og vende hjem. Bliver opfordringen fulgt kan det få kedelige konsekvenser for danskerne og dansk økonomi, vurderer ekspert.
- Jeg vil blive meget glad, hvis alle bulgarere i Danmark rejser hjem. Og vi gør meget ud at præsentere de store muligheder, som venter på dem i Bulgarien, siger Roussi Ivanov, Bulgariens ambassadør i Danmark, til Ugebrevet A4.
Han er langt fra den eneste ambassadør fra Østeuropa, der ønsker sine landsmænd hjem fra Danmark. Ambassadørerne fra Rumænien og Litauen kommer med lignende opfordringer. Og den polske ambassadør har også tidligere varmt opfordret sine landsmænd til at droppe Danmark og vende hjem.
Litauens ambassadør i Danmark Ginte Damusis skriver til Ugebrevet A4:
- Litauere bliver opfordret til at komme hjem - ikke kun af regeringen, men også af det private erhvervsliv. Ligesom i Danmark kæmper virksomheder i Litauen inden for en bred vifte af brancher med at få de kvalificerede medarbejdere, som de har brug for. Regeringen og erhvervslivet siger: Vi har brug for jer hjemme i Litauen.
Opfordringen kommer i en situation, hvor flere og flere danske virksomheder taler om, at de ikke kan få folk nok, så virksomheder og samfund kan høste gevinsterne af fyldte ordrebøger.
Hvis østeuropæerne forlader Danmark, vil det få alvorlige følger. Det vurderer Jens Arnholtz, som er arbejdsmarkedsforsker og lektor ved forskningscentret FAOS under Københavns Universitet.
- Vi vil nok komme til at høre mange virksomheder klage over mangel på arbejdskraft, og det gør en del af dem jo allerede. Og så vil der være nogle industrivirksomheder, der vil flytte deres produktion til andre lande, siger Jens Arnholtz, og fortsætter:
- Færre østeuropæerne kan for eksempel betyde, at det bliver dyrere at få bygget og renoveret huse. Og det kan gøre, at nogle arbejdspladser forsvinder fra Danmark. Eksempelvis kan det blive rigtigt svært for frugtavlerne at få arbejdskraft.
Antallet af østeuropæiske lønmodtagere i Danmark er mere end fordoblet fra 32.000 i januar 2011 til 76.000 i starten af 2018.
Den rumænske ambassadør i Danmark Alexandru Gradinar ser også gerne sine landsmænd sætte kursen syd på til hjemlandet.
- I Rumænien vil det skabe glæde og være en fordel, hvis den rumænske arbejdskraft i udlandet og unge veluddannede ville rejse retur og indgå i det rumænske arbejdsmarked, skriver Alexandru Gradinar til Ugebrevet A4.
Han oplyser, at han ved møder i Danmark præsenterer sine landsmænd for forskellige tiltag, der skal tiltrække dem til hjemlandet. Eksempelvis kan returnerende rumænere få støtte til at etablere nye firmaer.
Ambassadørernes bøn til landsmændene kommer netop som regeringen i en ny rapport har advaret om, at det bliver sværere og sværere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.
- Vi kan ikke forvente, at vi kan blive ved med at tiltrække østeuropæisk arbejdskraft i samme grad, som vi har været vant til, udtaler økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille i en pressemeddelelse, og fortsætter:
- Vi er i skarp konkurrence med resten af Europa om kvalificerede folk. Den danske debat har alt for længe handlet om, hvorvidt vi vil have udenlandsk arbejdskraft eller ej. Det relevante spørgsmål er, hvordan vi kan få udenlandsk arbejdskraft til at vælge os til i årene, der kommer.
Originalartikel: https://www.ugebreveta4.dk/oesteuropaeere-kom-hjem_21165.aspx