23948sdkhjf

Energiminister besøgte offshoresektoren

Mandag den 31. januar besøgte klima- og energiminister Lykke Friis offshoresektoren i Esbjerg.
Formålet med besøget var at vise ministeren de forskellige energikilder, som udnyttes i det vestjyske område. Derfor drøftede politikerne også olieproduktionen fra Nordsøen.

Folketingsmedlem Hans Christian Thoning var vært for besøget, og der var på mødet enighed om, at energimængderne er gigantiske og har stor nationaløkonomisk betydning - og der er gode muligheder for udvikling af teknologier. Lykke Friis fik lejlighed til at møde repræsentanter fra offshoresektoren, herunder Franz Willum Sørensen, vice president, Mærsk Olie og Gas, Peter Blach, direktør, Offshore Center Danmark samt Jens Møller Jensen, afdelingsleder, ISC Rådgivende Ingeniører.

Øger udnyttelsen af oliereserver
Danmark har været olieproducerende nation siden 1972 og selvforsynende med energi siden midten af 1990erne. Produktionen er sandsynligvis toppet, men reserverne er ganske betydelige. Energistyrelsen vurderer således, at der hidtil kun er brugt 14 % af de kendte oliereserver i undergrunden, og parallelt med at satse på nye energiformer kan det offentlige understøtte indsatsen for at øge udnyttelsen af olie- og gasfelterne.

En af de metoder, der kan være med til at øge udnyttelsen af de danske oliereserver i Nordsøen, er anvendelse af CO2, som pumpes ned i felterne for at øge udnyttelsen af reserverne og samtidig reducere CO2-udledningen. En teknik, som Mærsk Olie og Gas som nogle af de første arbejder med at udvikle til anvendelse offshore. Franz Willum Sørensen, orienterede ved mødet i Esbjerg ministeren om de hidtidige resultater og udfordringer samt om olieselskabets planer for konkrete forsøgsprojekter.

Samfundsøkonomisk gevinst
Orienteringen fra Mærsk Olie og Gas var med til at overbevise folketingsmedlem Hans Christian Thoning om offshoreindustriens betydning – også i fremtiden. Han vil nu arbejde for at sikre optimale forhold for branchen i lokalområdet.

- Det har været en god oplevelse at deltage ved mandagens arrangement og høre om væksten og mulighederne i offshoreindustrien. Både med hensyn til beskæftigelsen og samfundsøkonomisk er der udvikling i offshoreindustrien, og det er et budskab, vi fra politisk side ikke har været tilstrækkeligt opmærksomme på. Så længe der er en beskæftigelsesmæssig og samfundsøkonomisk gevinst ved at udnytte de bestående olie- og gasreserver, skal vi naturligvis gøre det. Det er en udvikling, der ikke er grund til at stille hindringer i vejen for, konstaterer Hans Christian Thoning.

- Desuden ligger der en konkret udfordring og venter. Inden for uddannelsesområdet har vi ikke gjort nok for at fortælle de unge om de mange muligheder i offshorebranchen, og det er en væsentlig opgave, jeg vil engagere mig personligt i, fortsætter Hans Christian Thoning.

Årlig vækst på 20 %
For Sydvestjylland har olieproduktionen en særlig stor betydning, med over 9.000 beskæftigede og med over 13.000 beskæftigede i hele den danske offshoreindustri. Det konstaterede direktør Peter Blach fra viden og teknologicentret for olie og gas, havvindmølleteknologi og bølgekraft, Offshore Center Danmark på mødet.

- Det er meget glædeligt, at ministeren viser stor interesse for arbejdspladserne i offshoreindustrien, når hun skuer ud i fremtiden og bekymrer sig om energiforsyningen. Det er vores vurdering, at ingen energiformer på nuværende tidspunkt kan erstatte olie og gas, dertil er det samlede energiforbrug ganske enkelt for stort, konstaterede direktør Peter Blach, Offshore Center Danmark.

- Olie og gas har en betydelig samfundsmæssig værdi og er ikke afhængig af offentlige tilskud. Tværtimod bidrager olie- og gasproduktionen i Nordsøen hvert år med 25-30 mia. kr. i skatter og afgifter til statskassen. Samtidig er den ekspertise, danske virksomheder har opbygget gennem fire årtier, med til at bane vejen for opgaver i udlandet. Dansk offshoreindustri er af den grund en branche i vækst. Siden 2003 har den danske offshoreindustri haft en årlig vækst på omkring 20 %, og en stadigt større andel af omsætningen kommer fra projekter i udlandet. Det er en god udvikling, siger Peter Blach.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078