Klumme: Overfladebehandling – er korrekt specifikation nok?
Sikrer du dig de laveste samlede omkostninger, når stål skal beskyttes mod korrosion? Hvad er vigtigst – korrekt specifikation af malingssystemet eller det håndværksmæssige arbejde?
Når store konstruktioner som vindmølletårne og broer eller mindre emner som tanke og ventiler skal bevares, er kvaliteten af overfladebehandlingen afgørende for stålets levetid. Er arbejdet ikke i orden, bliver udgifterne til vedligehold store, og måske skal hele konstruktionen ommales.
Er korrekt specifikation nok?
Specifikation af korrekt overfladebehandling er selvfølgelig en forudsætning for den endelige kvalitet, for er der for eksempel valgt en forkert type maling eller en for ringe filmtykkelse i forhold til anvendelsen, må en reduceret levetid forventes. Overfladebehandlingen er dog som oftest korrekt specificeret på baggrund af internationale standarder som DK/EN ISO 12944, hvor retningslinjer for anbefalede malingssystemer findes.
Hvis specifikationen er korrekt, må man vel være på den sikre side? Desværre ikke altid, da de fleste fejl faktisk opstår som følge af forkert behandling af stålet eller forkert påføring af malingen. Tyske skadesstatistikker viser, at helt op til 68 % af påviste fejl i forbindelse med overfladebehandling er pga. håndværksmæssig forkert behandling eller påføring. Det kan gå galt på mange måder. Et typisk eksempel er forkert design af konstruktionen med mange detaljer, som gør den vanskelig at male. Desuden er utilstrækkelig forbehandling af stålet eller sjusket påføring af malingen områder, hvor fejl opstår.
Hvordan maler du selv din stue?
I hovedreglen er det de samme forhold, der gør sig gældende, når man skal male sin stue derhjemme. Oftest køber man den rigtige kvalitetsmaling, men der sjuskes med rengøringen og forbehandlingen af væggene, afdækningen samt påføringen. Kan man for eksempel se sig selv fri for ikke at have malet væggen anden gang, før det anbefalede minimale overmalingsinterval var overstået? Eller har man ikke tit brugt gamle pensler eller ruller, der nok burde være udskiftet?
I tilfældet med stuevæggen er konsekvenserne ikke så store og hovedsageligt visuelle (med mindre man rigtigt sjusker!). I industrien er konsekvenserne af forkert behandling eller påføring derimod store. I værste fald kan det blive nødvendigt at reparere eller ombehandle konstruktionen helt forfra, efter den er taget i brug. Reparationsomkostningerne ved reparation på land er således ca. 5-10 gange større end det samme arbejde i malingsværkstedet, mens reparation offshore tilsvarende kan forøge omkostningerne mere end 100 gange.
Kontrol kan spare dig for meget
Kontrol og tilsyn med overfladebehandlingen er derfor et område, som man ikke bør spare på, fordi omkostningerne meget hurtigt kan tjenes ind. I særdeleshed er kontrol vigtig, hvis det korrosionshindrende malerarbejde udføres i Østeuropa eller Kina, hvor egen kvalitetskontrol kan være noget lemfældig. Kontrollen kan foretages af en certificeret uvildig inspektør, som sikrer, at arbejdet udføres i overensstemmelse med de internationale såvel som bygherrens eller kundens specifikke standarder samt følger de retningslinjer, der er beskrevet i malingsprodukternes tekniske datablade. I særdeleshed er kontrol af forbehandling, malingspåføring samt finish af afgørende betydning.
Så når man næste gang skal i gang med et malingsprojekt – om det så drejer sig om en bro, en vindmølle eller en stuevæg – bør man derfor have ligeså stor fokus på kontrol af den håndværksmæssige del af arbejdet, som på valget af de korrekte materialer og specifikationer. Dette kan spare projektet for mange omkostninger pga. fremskyndet vedligeholdsarbejde eller direkte reparation af skader. I sidste ende drejer det sig om at se på omkostningerne til vedligehold af konstruktionen over den samlede forventede levetid. Her kan kontrol og tilsyn med overfladebehandlingens kvalitet sikre, at omkostningerne samlet set bliver mindst mulige!
FORCE Technology udstiller på messen Scandinavian Coating 2011 den 13-14. april 2011 i Øksnehallen på stand nummer 76.
Kilde: FORCE Technology - http://www.force.dk