ISO-certificering til Hans Følsgaard
Hvad skal en distributør i grunden med en ISO9000-godkendelse? Når nu alle leverandørerne, som distributøren handler med, er ISO9000-godkendte?
Som administrerende direktør hos Hans Følsgaard, Jørgen Stenberg, konstaterer, så har virksomheden været på markedet i snart 100 år, så Hans Følsgaard har som distributør og teknisk partner givet kunderne lige præcis dét, de har ønsket sig – med eller uden ISO-godkendelse. Så hvorfor nu en ISO9001-godkendelse her i år 2018?
Jo, beslutningen er ikke kommet som en vækkelse, men som følge af en række logiske udviklingsskridt og stigende krav fra blandt andet leverandørerne, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.
I dag bliver man ikke bare leverandør af tekniske produkter uden at undergå en gennemgribende audit fra leverandørerne. Det skal sikre, at man som distributør lever op til de kvalitets- og servicekrav, som en given producent/leverandør af komponenter og systemer til industrien og energisektoren kræver til underbygning af et varemærke.
Jørgen Stenberg fortæller, at virksomheden gennem årtier har opbygget en praksis, hvor alle virksomhedens medarbejdere er deres ansvar særdeles bevidst. Men flere leverandører har spurgt Hans Følsgaard, om det ikke bare var lettere at få en ISO9000-godkendelse i hus. Og i forbindelse med et Lean-projekt, hvor der alligevel skulle registreres en mængde procedurer, gav det mening at tage skridtet fuldt ud og ISO-certificere virksomheden på internationalt plan.
Ingen ændringer i praksis
Det er virksomhedens CFO, John Simonsen, som kom til Hans Følsgaard i 2015, der har gennemført arbejdet op til ISO9001-2015-certificeringen. Hans opgave var oprindeligt at implementere en række Lean-procedurer, som skulle effektivisere kommunikation og samarbejde både internt og på tværs af divisionerne med registrering og dokumentation af alle virksomhedens processer.
Hos Hans Følsgaard er rygraden i ISO-systemet Solodyne, som er blevet tilpasset virksomhedens behov. Det har været et fint udgangspunkt for beskrivelsen af alle processerne, og det har også sikret den fælles platform, som alle Hans Følsgaards kontorer i Køge, Ry, i Norge og i Tyskland arbejder ud fra. ISO9001-2015 godkendelsen gælder derfor også alle virksomhedens afdelinger.
Jørgen Stenberg fortæller, at den ISO9001-2015-certificering, som John Simonsen sammen med auditorerne fra Bureau Veritas har udført helt ned i detaljen over en tre dage lang periode, ikke kommer til at ændre daglig praksis hos Hans Følsgaard. Alle medarbejdere i virksomheden er vant til at følge op på deres arbejde og sikre kunderne den ønskede kvalitet, så ISO9001-godkendelsen beskriver reelt bare de arbejdsmetoder, som allerede er praksis i virksomheden.
Virksomhedens mangeårige administrerende direktør nævner behovet for fleksibilitet i arbejdet og de forskellige arbejdsformer, der eksisterer i virksomhedens respektive divisioner. En ISO9001-godkendelse skal jo understøtte variationerne frem for at begrænse dem.
Lettere at oplære nye medarbejdere
Jørgen Stenberg er dog ikke i tvivl om, at en ISO9001-godkendelse kan være et godt værktøj, når det drejer sig om at bidrage med værditilvækst i distributionsleddet. Som teknikpartner er Hans Følsgaard langt mere end bare et mellemled. Virksomhedens eksistensberettigelse handler i høj grad om at tilføre viden og finde de bedste, mest levedygtige og i længden mest prisbillige løsninger til kunden i forhold til et ønsket kvalitetsniveau.
Hvad gør man for eksempel, hvis varerne af den ene eller anden grund bliver bremset i et forventet leverings-flow? Hvem kontakter hvem, og hvordan sikrer man, at kunden får sine varer til det forventede tidspunkt? Det virker som en logisk arbejdsform, når man taler om hundredetons tunge transformatorer til energisektoren, men for en produktionsvirksomhed kan det være lige så kritisk at mangle en automationskomponent. De stadigt kortere leveringstider klemmer den samlede supply-chain, så derfor er etablerede procedurer en god hjælp i det daglige arbejde.
Samtidig bliver det lettere at oplære nye medarbejdere i virksomheden i arbejdsgangene. Da Hans Følsgaard A/S - på grund af en kraftig vækst - over de seneste to års tid har fået 25 nye medarbejdere, bekræfter det fornuften i at gennemføre en ISO-godkendelse. Nye medarbejdere kan meget let slå anvisninger og procedurer op, så de hurtigere kommer ind i virksomhedens filosofi og arbejdsgange.
Men Jørgen Stenberg slutter af med at nævne, at det i forbindelse med ISO9001-2015-certificeringen ikke har været nødvendigt at udnævne en kvalitetschef. Lean-projektet holder fortsat døren åben for forbedringer i virksomheden, og et kvalitetssikringsdokument ændrer ikke på, at alle medarbejdere hos Hans Følsgaard også fremover taget aktivt ansvar for kvaliteten.