23948sdkhjf

Derfor går små virksomheder glip af pensionsmilliarder

Lønninger og skatter er for høje, og vi mangler kvalificeret arbejdskraft. Det rammer især de små virksomheder, der tjener for lidt. Derfor vil pensionskasserne hellere bruge deres 4.000 milliarder i udlandet, siger forsikringsselskaberne og pensionskasserne i ny omfattende rapport
Danske virksomheder ventes at placere en tredjedel af deres investeringer i perioden fra 2016 og til 2019 i udlandet. Og blandt disse virksomheder mener en anden tredjedel, at investeringerne ligeså godt kunne være foretaget i Danmark, hvis de danske rammevilkår – herunder skatter – var konkurrencedygtige med udlandets.

Det viser en ny investeringsredegørelse fra pensionskasserne og forsikringsselskabernes organisation, Forskning og Pension.

I redegørelsen forklares det også, at pensionskasserne, der har over 4.000 mia. kr. under forvaltning, ikke finder det tilstrækkeligt attraktivt at investere i mindre danske virksomheder, så længe de ikke tjener flere penge.

I rapporten peges der blandt andet på, at statens små kapitalfonde, de såkaldte innovationsmiljøer, der investerer i mindre danske virksomheder baseret på ny teknologi, har haft et samlet tab på 680 mio. kr. i perioden 2012 til 2016. Dermed har de kun fået 29 pct. af deres investerede midler retur.

Vækstfonden, som også ejes af staten og har investeret i mindre virksomheder, har ligeledes haft negativt afkast i en årrække. Her er udviklingen først vendt for alvor efter 2014.

Sakker bagud med investeringer
Udviklingen illustreres af, at de mindre virksomheder er sakket bagud investeringsmæssigt efter finanskrisen.

Således blev der i årene fra 2000 til 2008 investeret i gennemsnit 65.000 kr. per ansat i mindre virksomheder. Det beløb var kun steget til 67.000 kr. i perioden fra 2009 til 2014.

Større virksomheder investerede i de samme perioder henholdsvis 100.000 og 140.000 kr. per ansat.

De største barrierer for investeringer i mindre virksomheder er ifølge redegørelsen for høje lønninger, mangel på kvalificeret arbejdskraft og et højt skattetryk, samt indviklede skatteregler.

Endelig peger rapporten på, at meget få af de nyetablerede SMV’er udvikler sig til store virksomheder med base i Danmark.

Faktisk er det kun en håndfuld af de 100 største virksomheder i Danmark – målt på omsætning – der er under 30 år gamle.

Der er de seneste 20 år kun skabt en enkelt dansk virksomhed med over 1.000 ansatte.

Det tyder alt andet lige på, at SMVerne ikke er særligt attraktive at investere i, og det derfor er værd at se nærmere på rammevilkårene for SMV’ernene, konkluderer forsikringsselskabernes og pensionskassernes forening.

Det påpeges i rapporten, at størstedelen af pensionsformuen nødvendigvis må investeres i udlandet, hvis man skal sikre danske pensionstagere en ordentlig forrentning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078