Forsker: Digitale tvillinger er vejen til dansk industri 4.0
Jesper Hattel er en af landets førende eksperter inden for digitalisering af industriproduktion og modellering af fremstillingsprocesser. Han er særligt optaget af at udvikle digitale tvillinger, som han mener vil give virksomheder en fantastisk mulighed for at forbedre både deres effektivitet og færdige produkter.
I dag arbejder mange virksomheder allerede med overvågning af produktionen med sensorer, der eksempelvis måler fysiske forhold som temperatur, tryk eller geometri. På samme måde indsamler en del virksomheder data fra deres produkter, når de er taget i brug.
- Alt i alt tilvejebringes på den måde enorme datamængder om, hvad der sker undervejs i produktionen og i anvendelsen af produkterne. Men de giver ikke umiddelbart viden om, hvorfor noget sker. Det kan den digitale tvilling til gengæld, siger Jesper Hattel.
Den digitale tvilling kobler nemlig data fra de stadig mere avancerede sensorers målinger med numeriske modeller af forskellige fremstillingsprocesser i produktionskæden.
Muligt at designe nye og bedre produkter
- Modellerne af produktionen indeholder viden om hele produktionskædens opførsel og om de fysiske egenskaber af de materialer, der anvendes. Når modellen samtidig kombineres med principperne bag data analytics og machine learning, vil de være i stand til at håndtere og kategorisere de enorme mængder data. På den måde kan vi skabe en digital afbildning af hele virksomhedens værdikæde, fra produktet bliver designet til selve fremstillingen og endelig brugen af produktet, siger Jesper Hattel.
En digital tvilling gør det muligt at simulere ændringer både i fremstillingsprocessen og i det færdige produkt, for eksempel ved at ændre sammensætningen af materialer og forudse, hvad der sker, før ændringerne udrulles i produktionshallen.
Udviklingen af digitale tvillinger kommer til at gå stærkt. Flere store danske virksomheder er allerede i gang med at udarbejde digitale tvillinger.
- Mange andre virksomheder vil med fordel kunne gøre det samme. Det gælder både indenfor de store industriområder som fødevarer, energi og medicin – men også i stort set alle andre brancher. Og jeg er sikker på, at når først en virksomhed har høstet fordelene ved en digital tvilling, så vil konkurrenterne hurtigt følge trop, siger Jesper Hattel.