Billeder: I kamp for flere værktøjsmagere
Netop i disse dage er endnu et hold værktøjsmagere ved at gøre deres svendeprøve på Skive College færdig. Uddannelsesstedet gør en stor indsats for at opsøge unge, der potentielt vil være værktøjsmagere, og en endnu større indsats med at få de unge til at gennemføre uddannelsen. Det lykkes også som regel.
Men der bliver stadig uddannet for få værktøjsmagere. Værktøjsmagere har en central funktion både i metalindustrien og i plastindustrien. Skive College uddanner mellem 50 og 60 værktøjsmagere om året.
- Der kunne sagtens aftages 80 værktøjsmagere om året, siger Jens Christian Pedersen, uddannelseschef på Skive College.
Vil skabe kendskab
De fleste unge på holdet i Skive har allerede job.
Skive College har de seneste år stillet op til en række informations-arrangementer rundt i landet for at gøre uddannelsen mere kendt.
- Vi samarbejder om at fortælle om uddannelsen mange steder. Vi fortæller om vores kollegie, så vi prøver at gøre uddannelsen til en farbar vej også for forældre til de unge, siger Kurt Lindholm, som er leder af værktøjsmageruddannelsen i Skive.
- Uddannelsen er ikke kendt nok blandt de unge, og det hjælper ikke, at der i det hele taget er for få unge, der vælger en erhvervsuddannelse, siger Jens Christian Pedersen.
Han er selv værktøjsmager og har i en årrække været leder af uddannelsen.
Skive College er i det store billede det eneste sted i landet, hvor der uddannes værktøjsmagere med 50-60 værktøjsmagere om året. Dog bliver der også uddannet en lille håndfuld værktøjsmagere årligt på Next i København.
Skive College oplever på flere måder, at efterspørgslen er højere end udbuddet af værktøjsmagere.
- Der er virksomheder, der ringer, og spørger, om vi ikke har nogen, som mangler en læreplads, men oftest kan vi ikke hjælpe dem, siger Jens Christian Pedersen.
Han beklager, at kendskabet til uddannelsen ude i landet er så sparsomt. Der er langt større kendskab til eksempelvis industritekniker-uddannelsen.
- Alle tekniske skoler har en forpligtelse til at informere bredt om alle erhvervsuddannelser, og det sker jo ikke helt. Vi er kun to skoler, der udbyder værktøjsmager-uddannelsen, og vi kan ikke informere i hele landet, siger han.
Grundforløb i flere byer
Måske er der håb om større rekruttering til uddannelsen fremover. I hvert fald har flere tekniske skoler søgt og fået lov til at køre andet grundforløb af værktøjsmageruddannelsen. Det betyder, at man som ung kan tage andet grundforløb på sin lokale tekniske skole, og først derefter behøver at rejse til Skive for at tage resten af uddannelsen.
- Der er flere steder, blandt andet Horsens, Aalborg, Odense og Thisted, som udbyder andet grundforløb. Thisted Tekniske Skole er et godt eksempel på, at det lykkes at få nogle elever ind i uddannelsen. Det er rigtigt vigtigt, at de unge kan starte uddannelsen lokalt, siger Jens Christian Pedersen.
Er det så en løsning for at få flere optaget på uddannelsen?
- Det vil tiden vise. Det skal lige afprøves. Måske er det en løsning, måske er det ikke. Men når man møder et banner med værktøjsmager-uddannelsen i Odense og i Sønderborg, så er der da nogen, der kan blive nysgerrige, siger Jens Christian Pedersen.