Teknologiledere tror igen på Danmark som industriland
En ny undersøgelse fra ATV viser, at optimismen er vendt tilbage hos danske teknologiledere, som nu tror på Danmark som industriland.
ATV har hvert år siden 2012 spurgt sine medlemmer, der er teknologiledere i virksomheder og forskningsmiljøer, om Danmark har de rigtige rammevilkår for industriproduktion.
I dette års måling, Vidensbarometer 2018, er der for første gang lige mange respondenter, der svarer ja og nej til spørgsmålet, nemlig 32 pct. Det er en dramatisk udvikling sammenlignet med 2012, hvor kun 5 pct. så positivt på dette spørgsmål.
- Tallene er på sin vis en glædelig overraskelse, men de afspejler den nye teknologioptimisme, som gennemsyrer erhvervslivet, siger medlem af redaktionskomiteen bag ATV-undersøgelsen, senior manager Christian Rasmussen, Grundfos.
- Der er nu en udbredt erkendelse af, at fremtidens produktion bliver drevet af teknologisk udvikling, og det kan man også aflæse af tallene i Vidensbarometeret. Investering i digitalisering, automation og robotter er i fuld gang og kan forventes at stige yderligere, siger Christian Rasmussen.
Hvert tredje job er tabt på 25 år
I mange år har et af de varmeste emner været, om det er muligt for Danmark at opretholde en produktionsindustri, når vi konkurrenceudsættes fra lavtlønslande. En debat, som ikke mindst næres af, at Danmark på 25 år har mistet 165.000 industrijobs, svarende til mere end hver tredje arbejdsplads i industrien.
ATV’s undersøgelse demonstrerer altså en tro på, at den udvikling kan vendes. Men også, at der er en lang række rammevilkår, som har betydning for virksomhedernes placering af industriproduktion. Blandt andet peger 57 procent på behovet for at fastholde og tiltrække udenlandsk arbejdskraft eller udenlandske forskere.