Industrien glemmer flygtningene
77 procent af danske industrivirksomheder overvejer slet ikke at rekruttere medarbejdere med flygtningebaggrund. Det skyldes dels flygtninges begrænsede sprogkundskaber. Dels skyldes det opfattelsen gående på, at flygtninge næppe besidder anvendelige kompetencer.
Det er en af konklusionerne i det nyligt afsluttede projekt "Talent Management’, hvis sigte har været en mere virksomhedsrettet integrationsindsats med det formål at få besat ledige stillinger hos virksomheder, der har svært ved at finde den fornødne arbejdskraft.
Mangel på hænder koster
Arbejdsgivernes største hovedbrud har længe været manglende kvalificeret arbejdskraft; afviste ordrer, kunder og tab af omsætning er smertefuldt for slet ikke at tale om ubesvarede jobopslag, manglende innovation og faldende produktivitet.
Det hovedbrud ser ikke ud til at lette foreløbigt. For opsvinget fortsætter og det kan mærkes på beskæftigelsen, der fortsat går i vejret.
Dugfriske beskæftigelsestal viser, at bruttoledigheden fra marts til april faldt med 1.300 personer. Dermed er 110.300 personer arbejdsløse, hvilket gør, at ledighedsprocenten nu er på 4,0 pct. Dermed er vi tæt på det laveste antal ledige i over ni år.
Nutidens gunstige udvikling smitter nu også af på flygtninge- og indvandrerområdet. De seneste jobtal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at i 2017 kom 6.500 personer med ikke vestlig baggrund i fuldtidsbeskæftigelse.
Flere og flere er i job
At beskæftigelsen er opadgående for personer med ikke-vestlig baggrund er selvsagt positivt i og med, at personer med ikke-vestlig baggrund gennemsnitligt har en markant lavere beskæftigelsesgrad. Men kan det blive endnu bedre? Kan fremstillingsvirksomhedernes mangel på kvalificeret arbejdskraft afhjælpes ved, at integration og beskæftigelse bliver sammenkoblet, så det gøres nemt, smidigt og enkelt at finde og rekruttere nye medarbejdere med flygtningebaggrund?
Det var ambitionen i projektet "Talent Management", som er et initiativ, som involverer 10 af landets kommuner, 279 - hovedsageligt syriske - flygtninge og retter sig mod 1.400 industrivirksomheder. Det er Industriens Fond, som har iværksat "Talent Management", som led i fondens arbejde med at øge udbuddet af arbejdskraft gennem hurtigere integration.
Mere virksomhedsrettet
Hvis man husker tilbage på statsministerens topmøde med civilsamfundet den 24. september 2015, og på billeder af vandrende flygtninge langs de danske motorveje i samme periode, så forstår man konteksten. Der skulle handling til.
"Talent Management" drejer sig om at styrke den virksomhedsrettede indsats, når flygtninge kommer til Danmark. Ved at påvirke flygtningenes boligplacering, så de i stigende grad placeres, hvor kompetencer og arbejdsudbud matcher, er det intentionen, at sådan en tilgang styrker alle parter og øger sandsynligheden for, at virksomheder får nogle af de medarbejdere, som behøves. En bedre og tidligere kompetenceafklaring af flygtninge allerede i asylfasen skulle styrke matching-mulighederne.