Industrien må vente længere på at få betaling
Danmark er det land i EU, hvor virksomhederne hurtigst får deres betaling. Men hos maskinindustrien og i byggeriet må man vente - og for eksporten går det den gale vej
Det er 19 dage kortere end det globale gennemsnit på 66 dage og i forhold til året før er den en forbedring på én dag.
Tallene stammer fra en ny analyse udført af verdens største kreditforsikringsselskab, Euler Hermes.
Analysen har kortlagt betalingsfristerne målt i debitordage eller days sales outstanding (DSO), der angiver, hvor mange dage en virksomhed i gennemsnit skal vente på at modtage betaling efter et salg.
Analysen blev udført på 25.000 børsnoterede selskaber på tværs af 20 sektorer i 36 lande.
For tidligt at juble
I Danmark er DSO i gennemsnit 47 dage. Sammenligner man med vores nordiske naboer, ser vi, at Norge og Sverige har en DSO på 57 dage, mens den i Finland er 50 dage.
- DSO kan gå op, når tilliden er høj, og forretningen går godt, fordi virksomhederne så føler sig mere trygge ved at forlænge kreditten til deres kunder, men det kan også være et signal om, at der er et pres på likviditeten. Selvom Danmarks DSO generelt er faldet, ser vi ikke dette som en trend, siger Michael Lercke Pedersen, administrerende direktør hos Euler Hermes, Danmark.
Han peger på, at vi tværtimod ser en tendens blandt en række store virksomheder til at presse leverandørernes betalingsfrister.
- Samtidig har vi registreret en let forøgelse af antallet af restancebetalinger blandt vores kunder – ikke kun blandt de børsnoterede selskaber i vores analyse, men mere generelt, forklarer han.
Store forskelle mellem brancherne
Der er store forskelle mellem de forskellige brancher. I toppen finder man forsyningsbranchen med hele 83 dage. Men også hos maskinindustrien må man vente - her er tallet 64 dage - ligesom teknologisektoren og byggebranchen ligger i den tunge ende med henholdsvis 58 og 55 dage.
- Når det handler om byggeri – der altid har været en sårbar sektor – ser vi i øjeblikket en øget risiko, hvor tab og restancebetalinger bliver mere udbredte. Det samme gælder for detailhandlen, hvor likviditeten er presset, siger Michael Lercke Pedersen.
Storbritannien, der er blandt Danmarks største eksportmarkeder, har en stabil DSO på 53 dage trods usikkerheden på grund af Brexit. Der er dog begyndt at vise sig økonomisk usikkerhed i kølvandet på Brexit-afstemningen, og det kan have en dominoeffekt på de virksomheder, der handler med Storbritannien.
Global tendens
Den gennemsnitlige stigning i DSO, der skete i 2017, er ikke resultatet af store stigninger i enkelte lande, men mere en global trend, idet tallet gik op i to ud af tre lande i analysen.
Stigningen er overvejende sket i de industrialiserede lande, men store vækstøkonomier som Kina (+3 dage), Tyrkiet (+3 dage) og Brasilien (+1 dag) har også oplevet stigninger.
I Kina, hvor den gennemsnitlige DSO i forvejen ligger væsentligt over det globale gennemsnit, steg DSO med yderligere tre dage i 2017. I begyndelsen af 2018 nåede den op på 92 dage, hvilket placerer Kina helt i bunden med den højeste DSO blandt alle.
Det vækker bekymring hos Euler Hermes, eftersom Kina er et andet af Danmarks voksende eksportmarkeder.
- Eksporten til Kina løb op i 45 mia. kr. i 2017. Når man holder det sammen med en DSO, der gik op i 12 ud af 18 sektorer, er der grund til bekymring, hvis ens virksomhed eksporterer meget til Kina. Med en DSO, der ligger så højt som 139 dage i nogle sektorer, kan en virksomheds likviditet blive presset hårdt, og så er der en risiko for, at man slet ikke får sine penge, konkluderer Michael Lercke Pedersen.
Euler Hermes er global leder i kreditforsikringer og specialist inden for områderne inkasso, garantistillelse og indkassering.