23948sdkhjf

Ny energiaftale er godt nyt for industrien

Folketingets partier er blevet enige om en ny energiaftale. Der skal blandt andet opføres tre nye havvindmølleparker, det skal være muligt at udnytte overskudsvarme bedre, og der er vedtaget en pulje til energibesparelser, som er målrettet industrien.

Det er alt i alt gode takter.

Med de tre havvindemølleparker på hver omkring 800 MW eller mere der skal etableres frem mod 2030, får underleverandørerne til vindmølleindustrien rigtig gode muligheder for at være en del af Danmarks omstilling til mere vedvarende energi. Og så er det med til at beholde gode arbejdspladser i industrivirksomhederne.

På samme måde vil omlægningen af reglerne for overskudsvarme sammen med en lempelse af elafgiften til 15,2 øre/kWh og de 100 millioner kroner, der skal afsættes fra 2020, fremme genanvendelsen af overskudsvarme.

Regeringen skriver i udspillet til energiaftalen, at industri- og serviceerhverv skal tilføres en pulje på 300 millioner kroner, der er målrettet energisbesparelser i procesenergi fra 2021-2024. Ligesom de andre tiltag er det her også med til at fremme konkurrenceevnen hos industrien og fastholde vigtige arbejdspladser.

I aftalen er der også afsat en halv milliard kroner om året frem til 2024 til forskning og udvikling. Herefter bliver beløbet hævet til én milliard kroner. De midler kan bidrage til udviklingen af produkter og vise sig at være vigtige i kampen for, at Danmark fortsat kan være i front på den grønne omstilling, og at vi kommer tættere på 2030-målene.

Det er dog et skår i glæden, at der indføres en midlertidig afgift fra 2021-2025 på 3,7 milliarder kroner – og det ikke klart fremgår, hvem der skal betale. Det ser desværre ud til, at det er industrien, der kommer til at betale en del af det, hvilket vil medføre, at konkurrenceevnen forringes for de berørte virksomheder.

Hos Arbejdsgiverne vil vi dog gerne rose partierne for at indgå en bred aftale, der giver faste og langsigtede rammevilkår. Det er et skridt på vejen mod at sikre miljøet, men vi havde gerne set, at aftalen var endnu mere ambitiøs og gået mod at gøre Danmark CO2-neutalt i 2050.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095