23948sdkhjf

Fire ud af fem 3F’ere har oplevet at få en fyreseddel

Faglærte og ufaglærte færdes tættere på arbejdsmarkedets kanter, viser ny undersøgelse
Mens mange funktionærer og akademikere har faste job og lange ansættelser, må faglærte og ufaglærte i højere grad balancere i et liv med arbejdsløshed.

Fire af fem adspurgte 3F’ere har i løbet af deres arbejdsliv modtaget mindst én fyring, viser en ny undersøgelse fra Analyse Danmark ifølge Fagbladet 3F.

- Til sammenligning er det langt fra fire af fem med en akademisk baggrund, som har prøvet at blive fyret, siger arbejdsmarkedsprofessor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

Han mener, at de faglærte og ufaglærte bærer de største byrder i den såkaldte ”flexicurity-model”, som gør det nemt for danske arbejdsgivere at hyre og fyre.

- Når arbejdsmarkedet tilpasses, så rammer det først og fremmest de kortuddannede, for eksempel 3F’erne. De roterer i højere grad ind og ud af arbejdsmarkedet, siger han.

Samtidig viser undersøgelsen fra Analyse Danmark, at 3F’erne generelt er gode til at komme hurtigt tilbage i arbejde. Syv af ti 3F’ere svarer, at de var i arbejde et halvt år efter, de blev fyret. Mere end hver tredje var i job senest en måned efter fyringen.

Forretningsfører for 3F’s A-kasse, Eva Ordrup, bekræfter, at mange medlemmer, kun opholder sig ganske kortvarigt på dagpenge.

- Men vi har en stor gennemstrømning sammenlignet med andre faggrupper. Det skyldes korte opsigelsesvarsler og brancher – eksempelvis byggeriet – hvor der ikke er langt mellem fyresedlerne, siger hun.

I undersøgelsen fra Analyse Danmark svarer hver sjette, at de var mere end et år om at finde et arbejde, efter de blev fyret.

Eva Ordrup mener, det ville hjælpe, hvis flere kommunerne gjorde mere for at uddanne de langtidsledige:

- Der er en række af kommuner, som gør det godt. Men der er også en stor gruppe, som burde gøre langt mere for de langtidsledige, siger hun.

Samme melding lyder fra Henning Jørgensen. Han mener, beskæftigelsesindsatsen målrettet de langtidsledige er blevet forringet, siden kommunerne overtog ansvaret tilbage i 2009.

- Problemet er, at kommunerne i stor stil sparer penge ved at tilbyde de arbejdsløse noget skodaktivering, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094