Flygtninge finder plads i industrien
I det sidste nummer af Jern & Maskinindustrien før sommerferien fortalte vi om, hvordan syriske flygtninge har fået fodfæste i den danske industrisektor.
Det gælder blandt andet syriske Najmaldin, der er blevet ansat på Engskov Maskinfabrik som smed efter et rekrutterings- og afklaringsforløb.
Vi glemte dog beklageligvis i den forbindelse at nævne det selvejende sprog- og kompetencecenter Clavis, som rent faktisk har stået for indsatsen med at få de syriske flygtninge ud på arbejdsmarkedet.
Det er sket som et pilotprojekt kørt med Vordingborg, Guldborgsund og Faxe kommuner i samspil mellem Clavis, EUC Sjælland og lokale industrivirksomheder.
Syv ud af otte fuldførte
Susanne Kunding fra Clavis fortæller, at i alt fuldførte syv ud af otte flygtninge det brancherettede forløb efter den indledende screening.
En kursist blev ansat i ordinært arbejde hos Blixenkrone i Ringsted direkte efter praktikken, en anden blev ansat i løntilskud hos Engskov Maskinfabrik. En tredje blev ansat i fire ugers løntilskud i Ropox all Steel i Næstved, men er på nuværende tidspunkt ordinært ansat og yderligere en deltager blev ansat som vikar hos Novenco, Næstved.
Femte deltager blev ansat i ordinært arbejde på Hardi International, Nr. Alslev, og nummer seks kom i løntilskud på A. Schillers Maskinfabrik, Nykøbing F.
Den sidste deltager kom i løntilskud hos Larsen & Carlsen, Væggerløse, Falster.
Vejen til succes
Set fra Susanne Kundings side har flere faktorer ført til den aktuelle succes med at få skabt de rette job til de syriske flygtninge.
- Jeg kan fremhæve den faglige visitation og afklaring inden forløbets start og opfølgning af faglærer under forløbet i forhold til at opkvalificere den enkelte deltager, siger hun.
Samtidig henviser hun til projektets koncept, hvor en enkelt person har overblikket i forhold til virksomhederne, hver deltagers bagland og andre relevante kommunale myndigheders kontaktinformationer.
- Dette gør, at opstår der et problem, kan der tages hånd om det hurtigt. Alle implicerede såsom virksomheder, deltagere, kommuner og uddannelsesinstitutioner kan tage kontakt, når der er brug for det, siger Susanne Kunding.