23948sdkhjf

240 varianter på samme produktionslinje

Kamstrup har bygget en produktionslinje med ni robotter, som er super fleksibel og kan producere op til 240 forskellige udgaver af firmaets vandmåler

Målerproducenten Kamstrup ved Skanderborg har bygget en fuldautomatisk og ultra fleksibel produktionslinje med ni robotter til produktion af vandmålere. Linjen kan producere omkring en million vandmålere årligt.

Robotterne står inde bag glas og arbejder med imponerende hastighed med at sætte delene til vandmålerne sammen. Målerhus, målerør, elektronisk print, tørkasse og flere andre elementer bliver lynhurtigt placeret.

Uden for glashuset er det hvidmalede gulv skinnende rent. Produktionslinjen har været i gang i et år og har været så stor en succes, at Kamstrup netop har indkøbt en ny tilsvarende linje. Den er under indkøring.

Det unikke ved linjen er, at den kan fremstille op til 240 forskellige varianter af vandmålere. Robotterne skal blot skifte værktøjer mellem to varianter, og det tager kun 15-20 sekunder. Før kunne der kun produceres knap 40 forskellige varianter.

Kamstrup og automationshuset Bila har arbejdet meget bevidst med at gøre linjen så fleksibel som muligt. Den er modulopbygget, og det betyder, at der sagtens kan sættes et nyt modul ind, hvis vandmålerne skal tilføjes et nyt element.

Ny produktionslinje på et år
Opgaven i sommeren 2016 for virksomhedens produktionsfolk var at bygge et produktionsanlæg, som kunne producere det meget store antal varianter i store styktal. Det måtte kun tage et år, for time-to-market er vigtigt for Kamstrup. Det lykkedes at få anlægget i drift et år efter beslutningen var taget, hvilket er uhørt hurtigt.

- Det er afgørende for os hele tiden at være to skridt foran teknologisk. Derfor var det så vigtigt at få opbygget den nye produktion hurtigt, siger Niels Kjær Hansen, der er projektleder på projektet.

Samtidig var der simpelthen brug for meget mere kapacitet, fordi markedet for vandmålere vokser.

Det store antal varianter hænger sammen med, at Kamstrup har udvidet sit marked fra Skandinavien til stort set hele verden, forskellige lande bruger forskellige rørtykkelser og forskellige kommunikationsmoduler.

Produktionslinjen bliver indtil videre forsynet med emner manuelt med pallestablere, men inden for kort tid vil en lille flåde af MiR-robotter overtage arbejdet med at lade og aflade fra linjen. Anlægget er bygget med dok-indgang for MiR-robotter.

Åbne bakker
Anlægget er skabt til fremtidens produktion med den store fleksibilitet.

- Når vi vokser så hurtigt, som vi gør, bliver vi nødt til at have noget udstyr, som er super fleksibelt. Så får vi kortere time-to-market, når vi lancerer nye produkter, siger Peter Suhr, chef for Production Technology hos Kamstrup.

Her er ikke noget samlebånd. Det er robotterne, der flytter emnerne rundt.

- Hvis vi havde lavet en lang samlebåndslinje, så havde det bare bundet os alt for meget. Her har vi mulighed for at bygge nye ting ind mellem cellerne, siger Peter Suhr.

Samtidig er anlægget blevet optimeret på mange måder for at drive omkostningerne ned. Før brugte Kamstrup eksempelvis plastbakker, hvor et antal målerhuse var lagt ned i rum, som var formet til måleren. Nu er Kamstrup skiftet til "kaosbakker", altså åbne bakker uden rumdeling, hvor målerhusene er lagt løst ned i bakken. Det betyder, at der kan ligge flere målerhuse i én bakke.

Nu behøver man ikke mere bruge specialbakker til forskellige typer målerhuse. Robotterne kan ved hjælp af vision selv se, hvor målerhusene ligger. Derefter kan de, mens de laver den første bevægelse, orientere husene rigtigt.

Det betyder også, at underleverandøren ikke mere behøver at placere målerhusene omhyggeligt i bakker. De kan blot sendes på en palle.

Anlæg nummer to er som nævnt allerede bygget, og det er ved at blive testet på fabrikken i Stilling. Når det er fuldt kørt ind, skal det flyttes til Kamstrups amerikanske fabrik i Atlanta, Georgia.

Når der kan blive så mange forskellige variationer af en vandmåler, så er det blandt andet fordi, der er forskellige gevind og rørdimensioner i forskellige regioner i verden.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.224