23948sdkhjf

Forskere baner vejen for mega-vindmøller

Vindmøller på 20 MW er ikke længere en fremtidsvision. En gruppe af europæiske forskere står nu klar med et designgrundlag for de store møller.
Det er det fælleseuropæiske forskningsprojekt UpWind, som startede for fem år siden, der nu er mundet ud i en rapport. Projektet har kostet 23 mio. euro og involveret 120 vindforskere, hvis opgave det har været at svare på, om man kan bygge en vindmølle på 20 MW med kendte materialer og teknologier. Det skriver Risø DTU på sin hjemmeside.

- For fem år siden var 20 MW møller totalt fremmede for hele vindenergisektoren – noget der lå langt ud over, hvad man forestillede sig, men vores vision er faktisk blevet til noget, vi i dag godt kan forestille os. Vi har beskrevet, hvordan sådan en megavindmølle kan se ud, og det har ført til en ny måde at opfatte 20 MW vindmøller på blandt forskere og vindindustri. Det store spørgsmål er nu, om - og i givet fald hvornår - vi får disse møller. Det afhænger af, hvor dygtige vi er til at skabe de innovationer, som UpWind har vist, at der er behov for, udtaler Peter Hjuler Jensen, Risø DTU og leder af UpWind projektet.

Projektet vurderer, at en vindmølle på 20 MW blot vil blive 15-20 % dyrere end nutidens vindmøller. Den relativt beskedne prisstigning skyldes, at forskerne har gennemgået udviklingen helt tilbage fra vindmøller på 100 kw og sammenlignet prisudviklingen. Her har teknologispring betydet, at priserne er steget langt mindre end effekten, og den udvikling formoder man vil blive ved.

I projektet har de mange forskere arbejdet med at afdække de tekniske hindringer og udfordringer, der ligger i at opskalere vindmøller. På Risø DTU og DTU MEK har de væsentligste forskningsområder været aeroelastiske designmetoder til kortlægning af vindmøllers dynamik, design af intelligente vinger samt den såkaldte LIDAR-teknologi, der bruges til at måle vindhastigheder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094