Automationsanlæg testes i 3D-kopier
På Aarhus Maskinmesterskole foregår en stor del af automationsundervisningen på digitale tvillinger af automationsanlæg, altså helt nøjagtige 3D-kopier af fysiske anlæg. Og det er der gode grunde til.
- Fysisk udstyr koster en masse penge, og det er langsommeligt. Med digitale tvillinger er vi enormt fleksible, fordi vi kan udvide antallet af maskiner med et klik, fortæller Jesper Meincke Hansen, adjunkt på Aarhus Maskinmesterskole.
Han underviser kommende maskinmestre og automationsteknologer i automation, og siden starten af året har digitale tvillinger været en del af pensum.
Den fysiske og digitale verden sammenflettes
En digital tvilling kan bedst beskrives som en dynamisk softwaremodel af et automationssystem. Tvillingen fungerer som en bro mellem den digitale og den fysiske verden, der gør det muligt at analysere data for at afværge problemer, før de opstår, forhindre driftstop, og endda udvikle i nye retninger og planlægge for fremtiden gennem simuleringer.
- Da jeg hørte, at der var nogle, der brugte simulering i undervisningen, tænkte jeg; "hvorfor? Vi har jo vores fysiske udstyr, som vi kan programmere", fortæller Jesper Meincke Hansen.
Men da han så, hvordan det fungerede, kunne han staks se mulighederne i det. Det er nemlig ikke bare hel almindelig simulering, som man bruger de digitale tvillinger til. Når man skal programmere en automationsløsning, kan man nemlig teste dets styresoftware på den digitale tvilling gennem virtual commissioning – eller virtuel idriftsættelse på dansk. Til det skal 3D-modellen være betydeligt mere realistisk og detaljeret end til klassisk simulering.
- De studerende synes, at det er fedt, at det er så realistisk. Når vi normalt simulerer, skal de forestille sig en stor del af det, da vi aldrig har kunne lave et helt pakkeanlæg for eksempel, siger Jesper Meincke Hansen.