Maskinfabrik satser grønt
Politikernes målsætninger på klimaområdet er alt for uambitiøse.
Det mener Hans Christensen, direktør for Haarup Maskinfabrik.
Derfor tager midtjyderne sagen i egen hånd, og vil gå fra fossilt brændstof til vedvarende energi på tre år.
- Da præsident Trump trak USA ud af den internationale klimaaftale understregede det, at mange politikere blot sender ansvaret videre, og at andre derfor må steppe op. Derfor spurgte vi os selv; "hvad kan vi gøre"?
- Frem for at pege fingre valgte vi at få styr på vort eget hus. For vi tror på, at individer, lokalsamfund og virksomheder kan være langt mere aktive, når det handler om at nedbringe miljøbelastningen. Mange af de teknologiske muligheder for at skabe en langt mere bæredygtig energiudnyttelse er der jo, det er ofte et spørgsmål om vilje at få gjort noget.
Sådan lyder det fra indehaver og direktør Hans Christensen, 47 år og anden generation i Haarup Maskinfabrik ved Silkeborg.
Konkurrerer globalt
Siden etableringen i 1964 har virksomheden udviklet, fremstillet og optimeret doserings- og blandeanlæg. I takt med årene er virksomheden vokset og tæller i dag 87 medarbejdere i Danmark og otte ansatte i USA. Med internationalt salg og afdeling i USA er Haarup Maskinfabrik nu blandt andet leverandør af komplette og specialdesignede anlæg til den globale betonindustri.
Haarup Maskinfabrik er på mange måder en klassisk dansk metalvirksomhed: familieejet, mindre og mellemstor, funderet på en ihærdig opfinders evne til at fremstille et nicheprodukt, som man siden har specialiseret sig inden for. I dag sker 80 pct. af virksomhedens omsætning på det globale marked.
Haarup Maskinfabrik er ikke "blot" en globalt orienteret nichevirksomhed. Det er samtidig en virksomhed med grønne holdninger og ditto handlinger. Det har blandt andet materialiseret sig i en plan gående på, at virksomhedens brug af fossile energikilder helt skal udfases.
- Regeringen har en klimapolitisk horisont, der hedder 2030. Det er 12 år ude i fremtiden! Vi anser ikke den danske energi- og klimapolitik for specielt ambitiøs. Hvorfor ikke øge ambitionsniveauet og handle nu? I mange sammenhænge halter de nationale politikere bagefter både byer, organisationer og virksomheder. I Californien er man for eksempel langt mere progressiv, end man er på nationalt plan i Washington. Dermed sagt, at der lokalt er ufatteligt meget at gøre, hvis man nationalt hænger i bremsen, siger Hans Christensen.
"Vi kan ikke vente 12 år"
For Haarup Maskinfabrik er det målet, at produktionen i 2021 skal drives af vedvarende energi. Det er der tre år til. Man er selvsagt endnu ikke i mål, men man er godt på vej. Og hvad er det så, man gør?
- Vi arbejder efter tre simple principper: Energibesparelser, brug af el frem for gas og olie, samt omlægning til vedvarende energi. Vi tror på mange-bække-små princippet. Eksempelvis har vi reduceret strømforbruget med 20 pct., fordi vi har skiftet alle lyskilder til LED. Vi er begyndt at anvende varmetæpper ved portene, så vi ikke mister varme, når portene åbner. Nye gaffeltrucks er eldrevne frem for gasdrevne. Disse tiltag har som ekstra bonus forbedret arbejdsmiljøet ved at give bedre lys samt reducere træk og støj. Virksomhedens bilpark udskiftes løbende til hybrid- eller elbiler i stedet for benzin- eller dieselbiler, forklarer Hans Christensen.
Både Socialdemokratiet og regeringen har ved Folketingets åbning barslet med erklæringer om henholdsvis 500.000 og 1.000.000 elbiler på de danske veje om 12 år. Hans Christiansen støtter op om forslaget. Men skal ambitionerne omsættes til realiteter, bør politikerne sikre, at der kommer gang i den udvikling snarest, mener Hans Christiansen. Haarup Maskinfabriks direktør har derfor et klart ønske til politikerne:
- Lad være med at hæve afgiften på elbiler. Skab ro omkring bilafgiftssystemet. Borgfred og bred politisk enighed om lave afgifter på elbiler vil skabe den fornødne sikkerhed, der gør, at flere virksomheder går i gang med at udskifte bilparken, opfordrer Hans Christensen.