23948sdkhjf

Makrel-direktør drømmer om en helt speciel maskine

Den klassiske makrel på dåse bliver produceret i stor stil i Sæby. Der produceres mellem 97 og 105 millioner dåser hvert år på Sæby Fiskeindustris 60.000 kvadratmeter store fabrik, og her spiller automation en stor rolle. Derfor tager Sæby-direktør Claus Christensen på messe for at blive inspireret.

- FoodTech-messen bruger jeg til at se, om der er noget nyt produktionsteknisk. Vi er så højt automatiseret, at det er et spørgsmål om at se, om der er noget ny teknik, der kan sætte tankerne i gang. Det er rendyrket for at snuse til teknologien og se, hvad der sker i markedet, siger direktøren.

For tre år siden indviede Sæby-virksomheden et stort, nyt fabriksafsnit i forlængelse af sin gamle fabrik. Og automatisering er en grundsten for at fastholde lønsom produktion i Danmark.

- Lønomkostningerne i Danmark er alt andet lige dyrere end de udenlandske kollegers rundt omkring i Østeuropa. Og vi er den eneste danske storskala-producent af makrel på dåse, siger administrerende direktør Claus Christensen.

Udfordring til branchen
På messen har direktøren også et fromt ønske med i lommen. For i dag findes der ikke en maskine, der kan filetere en kogt makrel eller andre fisk for den sags skyld.

- Man ved jo godt, hvor nemt en kogt fisk falder fra hinanden. Bare at vende en stegt rødspætte på panden er næsten umuligt. At maskinfiletere en kogt makrel uden den går i stumper og stykker kan desværre ikke kan lade sig gøre i dag. Det er simpelthen ikke muligt, siger direktøren.

Claus Christensen er løbende i dialog med automationshuse og leverandører, og derfor har han også en god føling med de teknologiske landvindinger, der bliver taget.

Damper skindet af
Udover den dybt automatiserede produktion skiller fiskefabrikken sig også ud fra sine konkurrenter i sin måde at få skindet af makrellen i forædlingsprocessen.

Fremgangsmåden er, at fiskene er løsfrosne ved minus 30 grader. Med meget varmt vand kan skindet bagefter dampes af.

- Vi er de eneste, der bruger en afskindingsmetode bare på damp og i stedet for kemikalier. Vi udnytter også 99 procent af makrellen, fordi vi bruger resterne til fiskeolie og dyrefoder, fortæller direktøren, der har 200 medarbejdere på den nordjyske fabrik.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08