Lars Løkke åbner genfødt industriuddannelse
Et unikt samarbejde mellem flere sydfynske industrivirksomheder, Svendborg Erhvervsskole & Gymnasier og Svendborg Kommune betyder, at erhvervsskolen fra årsskiftet igen kan tilbyde grundforløbet til industriteknikeruddannelsen.
Interessen for redningsaktionen har spredt sig som ringe i vandet, og den blev markeret af statsminister Lars Løkke Rasmussen, som mandag officielt åbnede dørene til den genopståede uddannelse.
Industriteknikeruddannelsen på Svendborg Erhvervsskole lukkede tilbage i 2017, og adgangen til kvalificeret arbejdskraft for metalvirksomhederne på Sydfyn blev dermed begrænset. Samtidig er en generation af industriteknikere på vej pension, og det har skabt et scenarie, hvor virksomhederne kommer til at mangle medarbejdere i fremtiden.
Bredt samarbejde
Oliefiltervirksomheden C. C. Jensen og Industrien Sydfyn tog derfor initiativ til at undersøge muligheden for at genetablere uddannelsen. I samarbejde med Svendborg Erhvervsskole & Gymnasier, Fyns Maritime Klynge, Metal Sydfyn og Arbejdsgiverne er det lykkedes at stable initiativet IndustriLab på benene, som skal være med til at sikre industriteknikere til den sydfynske metalindustri fremover.
IndustriLab bliver dermed base for den første del af uddannelsen til industritekniker og værktøjsmager og skal ligeledes være med til at øge antallet af elever på hovedforløbet som udbydes hos Syddansk Erhvervsskole i Odense.
40 nye lærepladser
Fyns Maritime Klynges uddannelseskoordinator Steen Nielsen blev inviteret ind i IndustriLab af Industrien Sydfyn, da han til daglig beskæftiger sig med lærlinge, kompetencer og den maritime industri. I løbet af 2017 har han skabt flere end 40 nye lærepladser i de fynske industrivirksomheder i tæt samarbejde med uddannelsesinstitutioner, grundskoler og virksomhederne selv.
- IndustriLab er et stærkt signal om, at det kræver en fælles indsats, hvis vi i fremtiden skal sikre, at de unge søger ind på erhvervsuddannelserne. Nogle vil måske kalde samarbejdet mellem virksomheder, kommuner og erhvervsskole en smule umage, men det er først og fremmest nødvendigt og ansvarligt, og det viser en fælles vilje til at være med til at løse en fælles udfordring, nemlig manglen på kvalificeret arbejdskraft, siger Steen Nielsen.
Det unikke ved IndustriLab er ifølge uddannelseskoordinatoren, at en række navngivne virksomheder, skolen og kommunen har indgået et forpligtende samarbejde, hvor hver part bidrager økonomisk, hvilket betyder, at der kan anlægges en topmoderne uddannelse med det nyeste CNC-udstyr og undervisningsmateriel.
Derudover stiller virksomhederne en historisk praktikpladsgaranti, som betyder, at de unge mennesker, der starter på uddannelsen til januar og hvert semester herefter, alle står med en konkret praktikplads i hånden.