23948sdkhjf

- Ja tak, det var på tide

Regeringen har fjernet det overordnede krav om besparelser på driften på 2 procent for landets erhvervsskoler. Udsultningen er afværget, lyder det fra chefkonsulent Dorte Kulle fra erhvervsorganisationen SMVdanmark

Hvor vigtigt er det for Danmark, at sparekravet på 2 pct. til landets erhvervsskoler er blevet fjernet?
- Det er meget vigtigt, og det var på tide, at det sparekrav blev fjernet. For der er brug for en kæmpe satsning på de faglærte, hvis vi skal uddanne den nødvendige arbejdskraft til fremtiden. Der er brug for at gøre erhvervsuddannelserne langt mere attraktive i de unges øjne.

Hvad betyder det for erhvervsskolerne, at sparekravet er fjernet?
- Flere års drastiske nedskæringer sender jo et trist og meget skadeligt signal om, at disse uddannelser satser samfundet simpelthen ikke på. Det har uden tvivl haft en stor skadevirkning, og derfor er det trods alt positivt, at skolerne slipper for en udsultning og en tvungen forringelse af kvalitet og udstyr. I takt med at elevtallet er faldet, så er skolernes tilskud også faldet, men skolerne har brug for flere penge. Flere midler ville måske også give mere overskud ude på skolerne til tættere samarbejde med virksomhederne.

Hvorfor tror du, regeringen ændrede holdning?
- Jeg tror, at alle inklusive regeringen kunne se, at nedskæringer ikke førte noget godt med sig, og at det er gået den forkerte vej med prognoserne på erhvervsskolerne. Vi kan som samfund ikke holde til, at udviklingen fortsætter. Vi kan jo høre, at alle har rekrutteringsproblemer.

Hvad vil være næste skridt i arbejdet med at sikre flere faglærte?
- Næste skridt er at sikre, at der så også bliver ekstra penge til de nye tiltag i regeringens nye udspil "Fra folkeskole til faglært", der fokuserer på at styrke de praktiske fag i skolen. De her 2 pct. er driftsmidler, der ikke bliver fjernet, og det er positivt. Men det må ikke betyde, at der så fjernes de nødvendige udviklingsmidler, for det her område skal bestemt udvikles.

Hvordan får man generelt styrket de faglige uddannelsers image?
- Det handler om at gøre uddannelserne attraktive, og den opgave er et fælles ansvar for politikere, virksomheder og skolerne selv.

Hvordan bliver uddannelserne mere attraktive?
- Vi skal vise, at vi som samfund satser på erhvervsuddannelser. At man kan tage en uddannelse, hvor man bliver fagligt udfordret både med hoved og hænder og kan se frem til en god karriere med rigtig fin indtjening. Der skal også arbejdes med nye undervisningsmetoder, ny teknologi og en højere grad af afstemning mellem virksomhed og de unge, når det handler om forventninger. De unges praktiktid er ofte deres debut på arbejdsmarkedet, og de skal have en god start. Samtidig er det vigtigt at få skabt en styrket relation mellem folkeskolerne og de virksomheder, som mangler arbejdskraft. Det er ikke altid kendskabet er så højt.

I hvor høj grad har politikerne ændret holdning til de faglærte de senere år?
- De sidste to år har det væltet ind med stadig mere skræmmende tal for, hvor mange faglærte, der kommer til at mangle. Man har store skyklapper på, hvis man ikke kan se problemet med nedskæringerne. Christiansborg har nu endelig mere fokus på erhvervsuddannelserne, og det smitter af hele vejen gennem vejledningssystemet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125