23948sdkhjf

14.000 teglsten i timen kræver kontrol

På teglværket Strøjer Tegl i Assens på Fyn fremstiller man cirka 14.000 teglsten i timen i en fuldautomatisk proces. Transportbånd og fremføringsenheder i produktionsanlægget drives af Lenze servomotorer og -drev, styret af en Lenze controller.

Selve fremstillingsprocessen af teglsten har gennem årtusinder stort set været den samme med formning, tørring og brænding af murstenene. Meget er dog gennem årene sket med hensyn til produktionsprocessen, og det seneste skud på stammen er en fuldautomatisk proces, hvor det rensede og blandede ler formes til blødstrøgne mursten.

Den unikke produktionsproces, med anvendelse af vand som det eneste slipmiddel, giver blødsten med et udseende som tidligere tiders håndlavede sten.

Højteknologisk teglværk
Det fuldautomatiske anlæg er opstillet på teglværket Strøjer Tegl, der ligger cirka 10 kilometer uden for Assens på Fyn.

Strøjer Tegl er ifølge Lenze et af Danmarks mest moderne og højteknologiske teglværker, og med investeringer i de sidste nye teknologier betyder det, at man er i stand til at producere et meget varieret produktsortiment med mange forskellige murstensvarianter. Foruden et kvalitetsløft på de færdige produkter betyder indførelsen af den nye teknologi også, at Strøjer Tegl er et af de mest energivenlige teglværker i Danmark.

Fuldautomatisk produktion
I august sidste år tog man et helt nyt, fuldautomatisk anlæg til produktion af blødsten i brug.

Anlægget består af to parallelle produktionslinjer hver bestående af en blødstenspresse type DB-18 fra Fr. Petersen Maskinfabrik med 18 huller i rundbordet efterfulgt af transportbånd, anlæg for tilførsel af stållægter, lægteopsætter, sprøjtemalekabine til farvede sten, rullebane og tværtransportør.

Når stenene er udpresset, sættes de på højkant på to stållægter, hvorpå de bliver stående igennem hele produktionsprocessen inklusive tørring og brænding. Stenene fra de to parallelle produktionslinjer sættes på ét samlet transportbånd, der fører stenene til tørring. Kapaciteten på hver produktionslinje er cirka 7.000 sten i timen.

Når stenene er udpresset, sættes de på højkant på to stållægter, hvorpå de bliver stående igennem hele produktionsprocessen inklusiv tørring og brænding.

Styr på 17 servoakser
Lenze har leveret den komplette motion-hardware til de to produktionslinjer. Systemet består af 17 servoakser, idet hver linje har otte akser og én akse er fælles for de to produktionslinjer. Der er anvendt tre forskellige størrelser af Lenze servomotorer af typerne MCS, som alle styres fra en Lenze-controller type 3200 C tilsluttet motiondreven type I700, der sammen med controlleren sidder centralt i et styreskab.

- Controlleren sørger for, at de to produktionslinjer samt de to blødstenspresser kører vinkelsynkront, som krævet. Lenze-controlleren er koblet op imod en anden PLC, der håndterer styring af maskinen generelt. Som kommunikationsplatform mellem de to systemer er her valgt Profinet, men det kan også nævnes, at Lenze er leverandør af forskellige kommunikationsplatforme som eksempelvis EtherCAT, Ethernet/Ip og OPC-UA, fortæller account manager Klaus Skovsted, Lenze.

Han forklarer, at en væsentlig del af udfordringen ved anlægget har været præcision.

- For at få stållægterne med stenene fra de to parallelle produktionslinjer til at komme til båndet, der fører stenene til tørring, på præcis det rette tidspunkt, er det nødvendigt, at de to blødstenspresser og de to produktionslinjer kører vinkelsynkront. Det er også vigtigt, at afstanden mellem de udpressede, bløde sten på transportlægterne er konstant af hensyn til en ensartet tørring og brænding af stenene. Ved hjælp af servomotorerne er vi i stand til - gennem et kort ryk - at bevæge de bløde sten, således at afstanden bliver ensartet. Dette styres softwaremæssigt af Lenze-controlleren, baseret på en såkaldt CAM-beregning, hvor den bevægelsesprofil af position, hastighed og acceleration er fastlagt, som får servomotoren til at foretage rykket ved den lavest mulige båndhastighed, siger Klaus Skovsted.

Forbedret præcision
Produktionschef Torben Christensen fra Strøjer Tegl påpeger, at anvendelsen af servomotorer har betydet, at teglværket i forhold til det tidligere produktionsanlæg har opnået en betydelig bedre præcision i produktionen.

- Vi kan allerede nu konstatere, at der med det nye anlæg er mindre spild samtidig med, at kvaliteten er blevet højnet, siger han.

Artiklen er en del af temaet Jern & Maskinindustrien.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094