Kampen om højtuddannede tager til
61 pct. af landets privatansatte ingeniører er inden for de seneste 12 måneder enten blevet headhuntet eller forsøgt hentet til en ny stilling. Det viser en rundspørge blandt 17.500 ingeniører, som Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, har lavet. Det skriver Finans.
- Vi oplever en voldsom stigning i efterspørgslen, og det viser, hvad vi har skreget på i årevis: at der er en eklatant mangel på arbejdskraft. Vores bekymring er, om virksomhederne kan holde arbejdspladserne i Danmark, hvis ikke de finder de medarbejdere, der kan løse udfordringerne, siger formanden for Ansattes Råd i IDA, Juliane Marie Neiiendam, til Finans.
Konsekvensen af manglen på arbejdskraft har blandt andet ført til, at ingeniørerne de seneste tre år har oplevet reallønsstigninger på mere end 3 pct. hvert år, så startlønnen for en nyuddannet på det private arbejdsmarked i dag ligger på mellem 38.000 kr. og 40.000 kr. om måneden.
Ledigheden blandt IDA’s medlemmer er samtidig nede på 1,5 pct., hvilket er samme niveau som inden krisen i 2009, mens den generelle ledighed i Danmark er 3,8 pct.
I en rundspørge blandt 3.071 medlemmer af fagforeningen Djøf, der organiserer cirka 96.000 primært jurister og økonomer, angiver hver femte, at de har skiftet job inden for de seneste 12 måneder.
Artiklen er en del af temaet Jern & Maskinindustrien.