23948sdkhjf

Væksten er stor og bundlinjen er sort

Det har ikke altid ligget i kortene, at Unika Danmark over en periode på knap 50 år skulle gå fra værktøjs- og maskinfremstilling til at være én af Danmarks førende leverandører af sprøjtestøbte emner.

Da fabrikken åbnede i 1971, var det med egen værktøjsfabrik. Men 11 år senere vendte Unika Danmark sig mod decideret fremstilling af egne emner og investerede i sine første sprøjtestøbemaskiner.

- Det var egentlig produktionen af værktøj til en daværende kunde, der gjorde udslaget. Vi var ramt af store logistiske udfordringer, når værktøjerne skulle rettes til i en proces, hvor sprøjtestøberne spillede en kæmpe rolle. Derfor valgte vi simpelthen at investere i vores egne sprøjtestøbemaskiner for at undgå at skulle transportere emnerne frem og tilbage konstant, forklarer direktør og indehaver Bo Johansen.

I 90’erne gik det hurtigt
Unika Danmark investerede i begyndelsen i fire-fem maskiner. Men i 90’erne gik det hurtigt, ordrerne væltede ind, og det blev nødvendigt at opgradere på maskinparken. Siden har Unika Danmark vækstet.

I dag står hele 40 sprøjtestøbemaskiner side om side på fabrikken i Ans.
Sprøjtestøbning er blevet kernekompetencen, og virksomheden har vokset sig stor. Så stor, at Unika Danmark netop har udvidet med endnu en ny lagerhal ved fabrikken. Den nye bygning til trods, overvejer plastvirksomheden at bygge yderligere 1.500 kvadratmeter til.

Væksten er stor, bundlinjen er sort, og her er simpelthen ikke plads nok til produktionen af de mange emner, der hver dag sprøjtestøbes i plast og komposit i omgivelserne nord for Silkeborg.

Rekordstor maskine
En ny, kæmpe sprøjtestøbemaskine har ikke gjort udfordringen med pladsen mindre. Maskinen kan støbe plastemner op til 12 kg. Den er så stor, at et menneske sagtens kan stå oprejst, når værktøjet placeres. Derfor er maskinen også udstyret med en indvendig sensor, der opdager, hvis et menneske står i vejen, når produktionen sættes i gang.

- Vi skal blandt andet støbe ventilatorer til en stor industrikunde. Lige nu er vi i gang med at bygge værktøjet til den produktion, fortæller Bo Johansen.
Hos Unika er denne en af storkunderne. Der produceres små og store vinger til generatorkøling, som blandt andet bruges til ventilation af stalde.

Halvanden maskine støber i døgndrift for at producere 160.000 store vinger årligt. De små vinger sprøjtes der halvanden millioner ud af på årsbasis.

- Generelt leverer vi stort set kun til industrien, siger Bo Johansen.

Storkunder fylder i ordrebogen
I ordrebogen fylder blandt andre Grundfos en del. Den danske pumpeproducent får syv dele af en pumpe støbt hos Unika. To andre store danske industrikunder lægger også de ordrer, der skal til, for at alle 40 maskiner i døgndrift støber emner, der distribueres ud til resten af verden.

- Mange af de emner, vi laver, er meget komplicerede og skal passe på millimeteren. Det er vi eksperter til. Og det går godt. Vi har altid lavet sorte tal på bundlinjen, siger Bo Johansen.

Har I investeret i robotter til alle maskiner i produktionen?
- Ja, stort set. Kun nogle få sprøjtestøbemaskiner producerer emner, der kan tåle at falde ned. Men derudover har vi robotter på alle maskiner, siger direktøren.

Genanvendelse er jo en stor faktor i plastbranchen, hvis man skal minimere omkostningerne. Hvordan går det med genanvendelse hos Unika?
- De seneste år har vi arbejdet meget med genanvendelse, men en del af vores emner er støbt med brandhæmmende materiale, så her kan vi kun delvist genbruge råvaren og blande 10-15 pct. Det er også svært at genanvende to-komponente løsninger, fordi mange af emnerne både indeholder gummi, polycarbonat og glas. P.t. genanvender vi 30-50 pct. Men vi køber en del genbrugsplast, primært PP, siger Bo Johansen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094