23948sdkhjf

Sjældent metal skal give bedre varmevekslere

Ved at behandle kompakte pladevarmevekslere med det sjældne metal tantal, skal varmeveksleren gøres 80 % mindre, men samtidig mere holdbar. Højteknologifonden støtter forskningsprojektet med 5 mio. kr.
Dæk indersiden af et meterlangt rør med et sjældent metal i perfekt tykkelse – og gør det hurtigt. Det er en af udfordringerne, som det nye højteknologifondsprojekt skal finde løsninger på.

Når det lykkes at behandle varmevekslere med et ganske tyndt lag af det sjældne metal tantal, får man et produkt, som vil revolutionere opvarmning og afkøling i kemi- og medicinalindustrien, hvor syrer, som tærer så voldsomt, at selv ikke rustfrit stål kan holde, ofte anvendes.

Millionpotentiale
Tilsvarende udfordringer ses ved nye metoder til fremstilling af flydende brændstoffer fra naturgas og anden generations biobrændsler. Også her kan tantal gøre en kæmpe forskel.

Ideen til den ekstremt syrebestandige varmeveksler er opstået i samarbejde mellem industrigiganten Alfa Laval og det danske opstartsfirma Tantaline. For Tantaline kan projektet være det, der giver firmaet det afgørende spring ud på verdensmarkedet. R&D Manager Søren Eriksen siger:

- Ingen har hidtil kunnet lave varmevekslere, der kan det samme, som den vi nu skal arbejde på. Vi benytter en særlig teknologi, hvor det ekstremt modstandsdygtige tantal på gasform blæses gennem varmeveksleren og afsætter et tyndt lag metal på indersiden. Når teknikken er fuldt udviklet, skaber vi en unik varmeveksler, hvor der er potentiale for en omsætning på hundreder af millioner på verdensmarkedet.

Helt nyt marked
Også hos samarbejdspartnere Alfa Laval, der hvert år producerer titusindvis af varmevekslere ser man et stort potentiale. Manager technology development Kenneth Rehhoff siger:

- Vi ser et helt nyt marked for de effektive pladevarmevekslere. Hidtil har de ikke kunnet anvendes mange steder i medicinalindustrien og den kemiske industri. Meget aggressive processer må nøjes med større og mindre effektive varmevekslere.

Udviklingen af tantalteknolgien startede oprindeligt på DTU, som også er med i det nye projekt. Det støttes med 5 mio. kr. af Højteknologifonden og har et samlet budget på 9 mio. kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11