23948sdkhjf

Oplagring af CO2 på vej i Nordsøen

Norske Equinor arbejder for at skabe lagringsmulighed for CO2 under Nordsøen. Det kan blive et stort spring fremad for CO2-fangst, mener dansk ekspert.

Equinor, det tidligere Statoil, er på vej til at etablere oplagring af CO2 i Nordsøen. Selskabet fik i september tilladelse til at udforske et område på den norske kontinentalsokkel med henblik på at skabe et CO2-lager.

Undergrunden i den norske del af Nordsøen menes at være meget velegnet til formålet, og projektet betegnes som et nationalt demonstrationsprojekt, hvor den norske stat også er kraftigt engageret.

- Oplagringen skal ske vest for Bergen. Men vil sejle CO2 i flydende form ud med skib, fortæller Jacob Nygaard Knudsen, der er kemiingeniør og phd. Han har i en årrække arbejdet for Aker Solutions i Norge med anlæg til CO2-fangst.

Equinor har olieselskaberne Shell og Total med som partnere i oplagringsprojektet, som kaldes Northern Light.

CO2-lagring som tjeneste

- Når projektet er gennemført, vil man kunne tilbyde CO2-lagring som en kommerciel tjeneste også for kunder fra andre lande, siger Jacob Knudsen.

Den norske regering har ambitioner om at være blandt de første til at skabe fuldskala CO2-opfangning og lagring, og den vil sandsynligvis også støtte oplagringen økononisk.

- Ambitionen er at opnå en kosteffektiv løsning for fuldskala CO2-fangst og lagring I Norge, og dermed medvirke til en teknologiudvikling i internationalt perspektiv, lyder det fra det norske petroleumsdirektorat.

Hvis det lykkes for Equinor at lave en effektiv CO2-lagring i undergrunden under Nordsøen, kan det få stor betydning.

- Det kan blive det store spring fremad for teknologien, fordi virksomheder, som opsamler CO2, vil have en mulighed for at komme af med den. De vil kunne få en konkret pris for, hvad det koster pr. tons at få lagret CO2’en, siger Jacob Knudsen.

Artiklen er en del af temaet Bæredygtig IDAG.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.683