DTU-forsker: Om to år kan vi fange CO2 i København
Hidtil har fangst af CO2 kun været anvendt i begrænset omfang, fordi opsamling, transport og lagring af CO2 er relativt dyrt. Men der er nu nogle anlæg undervejs i Norge og Holland.
FN’s klimapanel har peget på CO2-fangst som en løsningsmulighed på linje med renere brændstoffer, vedvarende energikilder og energibesparelser.
Lektor Philip Fosbøl fra DTU Kemiteknik er en af dem, der forsker i CO2-fangst. På DTU har forskerne bygget flere forsøgsanlæg til CO2-fangst.
- Jeg tror, at vi om to år kan have et CO2-fangstanlæg i København, for eksempel på Amager Resource Center. Vi kunne også sagtens samarbejde med biomasseanlæg, siger han.
Base opsuger CO2
Et CO2-anlæg virker ved, at røggassen ledes igennem en stor kolonne med en base og med en stor overflade i et pakningsmateriale, så der er stor kontakt mellem røggas og base. Dermed optages CO2’en i basen. Efterfølgende kan man ved opvarmning løsgøre CO2-gassen fra basen og lagre den.
- På DTU har vi flere projekter, der går ud på at optimere teknologien. For eksempel bruger vi alternative baser. Vi arbejder også med enzymer, som kan medvirke til at nedsætte energiforbruget og dermed omkostningerne til processen, fortæller Philip Fosbøl.
Cement- og stålværker
Udover kraftværker er cementfabrikker og stålværker oplagte kandidater til CO2-fangst, da begge typer værker har et stort CO2-udslip, og kravene til mindre CO2-udslip vil blive øget de kommende år.
- Vi er ved at underskrive en kontrakt, hvor vi skal lave test på et europæisk stålværk med henblik på at få bygget et anlæg, fortæller Philip Fosbøl.
Prisen bestemmer
Som med meget anden ny energiteknologi, så afhænger succesen af prisen på teknologien.
Det norske Storting havde egentlig besluttet sig for at indføre CO2-fangst som betingelse for, at der blev bygget et nyt gaskraftværk. Men da det kom til stykket, viste det sig, at teknologien blev meget dyr, og regeringen måtte opgive at stille CO2-rensning som betingelse.
- Man er kommet væsentligt ned i pris for CO2-fangst, men der er ingen tvivl om, at prisen for de første fuldskalaanlæg vil være høj. Vi skal også have nogle gode lagringsmuligheder, siger Jacob Nygaard Knudsen, der er kemiingeniør og ph.d. Han har i en årrække arbejdet for Aker Solutions i Norge med anlæg til CO2-fangst.
I Norge arbejder virksomheden Norcem på at indføre CO2-fangst på sit anlæg i Breivik tæt ved Langesund. Firmaet er en del af Heidelberg Group. Det er et projekt, som Jacob Knudsen har været projektleder for i den indledende fase.
- Norcem har gjort meget for at blive CO2-neutrale. De vil gerne producere 100 pct. CO2-neutral cement. Heidelberg Group ser det norske projekt som et pilotprojekt, hvor de kan lære om den her teknologi, siger Jacob Knudsen.
Lagret under Nordsøen
Ideen er at lagre CO2’en i undergrunden, og en god mulighed er undergrunden under Nordsøen. Her ser Norge gode muligheder for lagring.
- Der er mange, der spørger, om CO2’en så ikke bare kommer op igen. Men det gør den ikke. Tænk bare på al den olie og gas, som har ligget stabilt under Nordsøen måske i en million år, siger Philip Fosbøl.
Han mener også, at Danmark har fine muligheder for at lagre CO2 i vores kalkholdige undergrund.
Artiklen er en del af temaet Bæredygtig IDAG.