Industrien glemmer eksplosionsfaren
Bowitek satte på et kursus i Fredericia for nyligt fokus på ATEX, som er et værktøj til at forebygge eksplosionsfare og brandulykker. ATEX er et EU-direktivområde, som dækker over udstyr og beskyttelsessystemer beregnet til brug i eksplosionsfarlige omgivelser. Området omfatter både et produktdirektiv og et brugerdirektiv. Kurset tiltrak 29 deltagere.
Bowitek er et konsulenthus med speciale i blandt andet maskin- og processikkerhed samt brand og ATEX.
På kurset brugte Karin Kim fra Bowitek et varmeværk som eksempel. For at leve op til lovgivningen skal der først laves en risikovurdering for de tre brændselstyper, som varmeværket bliver forsynet med: Gas, olie og træpulver.
- Det er nødvendigt for at kunne forholde sig til det. Vi skal prøve at eliminere enhver risiko for eksplosionsfare, når vi arbejder med noget, som kan sige bum, advarede Karin Kim.
Når risikovurderingen er på plads, skal der udarbejdes en strategi og en omfattende handlingsplan for, hvordan sikkerhedsarbejdet skal udføres - ligesom der skal udarbejdes dokumenter til blandt andet det kommunale beredskab. I den forbindelse kan det være nødvendigt at opdele virksomheden eller procesanlægget i forskellige EX-zoner.
Det farlige støv
Karin Kim pointerede, at de fysiske egenskaber for gas og olie kan findes i forskellige tabeller, som gør det let at lave beregninger og så videre. Men sådan ser det langt fra ud, når det gælder støv. Støv kan blandt andet komme fra træpiller eller slibearbejde. Støv kan også være sukker eller mel. Rent faktisk er det støv, der er årsag til mange af de eksplosioner og dødsulykker, der hver uge rammer en virksomhed et sted i Europa.
- Støv er et overset og komplekst problem, da der er mange parametre, som kan resultere i ligeså mange forskellige udslag. Man skal have styr på blandt andet fugtighed og kornstørrelser, støvet bør derfor analyseres, så man kan handle efter det, forklarede Karin Kim.
Alt skal være ATEX-godkendt
ATEX-direktivet sikrer en detaljeret gennemgang af sikkerhedsspørgsmålet på virksomheden. Det gælder også for udslipskilder og utætheder i rør, tanke, pakninger og samlinger. I den forbindelse lægger ATEX op til, at samlinger ved rør bliver erstattet med fuldsvejste rør, hvor det er muligt.
- Det kan få voldsomme konsekvenser, såvel sikkerhedsmæssigt som på prisen af det udstyr, som bliver brugt, hvis ikke man er helt skarp på, hvordan de forskellige dele i procesanlægget skal klassificeres, påpegede hun.
Når procesanlægget er godkendt efter ATEX-modellen, kan man ikke bare lave ændringer. Bowitek har eksempler på, at virksomheden selv har sat en lampe op et sted i anlægget, og at denne lampe - kombineret med de stoffer, der findes i systemet - kan udgøre en eksplosionsfare. I stedet burde virksomheden finde en lampe, som er EX-mærket til brug i det specifikke område. Samme problemstilling gælder med rengøring, service, vedligehold samt leverancer fra underleverandører. Arbejdet skal gøres med omtanke.
- Det er vigtigt, at arbejdet bliver gjort efter ATEX-direktivet. Ellers kommer man let i den situation, at man står med et procesanlæg, som ikke lever op til gældende lovkrav, sagde Karin Kim.
Sikkerhed baseret på viden
Hos Bowitek undrer man sig over, hvor få i branchen der har en detaljeret viden inden for ATEX-området. Mange ved, hvad mærkningen på komponenter betyder, men ikke hvordan man lever op til direktivet og får styr på de forskellige klassifikationer via blandt andet risikovurdering og Ex-zoneklassifikationen.
- Vi ser gerne et meget højere vidensniveau. Det vil kunne medvirke til, at danske virksomheder bliver løftet til et højere sikkerhedsniveau, fordi deres medarbejdere får en helt anden indsigt, vurderede Karin Kim.