Kommentar: Meget snak - men for få metalprintere
Additive Manufacturing også kaldet AM-teknologi eller i det daglige bare 3D-print halter gevaldigt bagefter i den danske metalindustri.
For selv om vi konstant hører, at opbygning af emner ved hjælp af metalpulver stormer frem, og at print-teknologien er fremtiden, så har stormløbet ikke ramt metalfronten i Danmark.
Læs også: Metalprinter i aktion på Masentia Machining
Der er ganske enkelt ingen dansk underleverandør - og i det hele taget kun ganske få aktører i metalindustrien i Danmark - som har en metalprinter i produktionen. Masser af virksomheder arbejder i dag med AM-teknologi og 3D-printer, men materialet er oftest polymer, og printerne bruges til prototyper og fixturer.
For dyre maskiner
Produktionen af metalemner ud fra metalpulver er ganske enkelt ikke kommet i gang endnu i Danmark, og det skyldes, at viften af mindre og mellemstore virksomheder har haft svært ved at finde kunder til maskinerne med en pris på op mod 10 mio. kr. Her i landet er der ingen bil- eller flyindustri til at trække teknologien og investeringerne i gang ved at smide ordrer ind på maskinerne.
Og det går jo godt nok alligevel, altså uden metalprinterne, men hvad er perspektivet, hvis vi kigger fem år frem i tiden? Så er vi måske endt i en situation, hvor designere og konstruktører tager det for givet, at deres emner kan fremstilles på en 3D-printer, og så står vi med ordrer, som den danske maskinindustri ikke kan byde ind på, men må lade gå til konkurrenter i landene omkring os.
Det er nødvendigt, at de danske underleverandører kommer i gang med metalprint, og det er baggrunden for, at Jern & Maskinindustrien både online og i avisen sætter fokus på teknologien.