21 CNC-maskiner er sat på overvågning
PH Spaanteknik er trådt ind i Industri 4.0-alderen. For mens underleverandøren med knap 30 ansatte investerer massivt i nye bearbejdningsmaskiner, udruller maskinleverandøren Mazak også sit produkt Smooth Monitor AX på Aalestrup-fabrikkens 21 bearbejdningscentre.
Systemet samler tusindvis af informationer og forvandler mavefornemmelser til viden.
- Vi bruger systemet til at trække alle mulige data ud af maskinerne. For eksempel hvor meget og hvad maskinen har kørt. Hvert andet sekund tjekker vi maskinernes status, fortæller Kurt Stilling, produktionstekniker, Mazak.
- Når dagen er omme, har man et komplet billede af udnyttelsen af maskinerne. Hvor lang tid har den enkelte maskine stået stille på grund af alarmer, og hvor lang tid tager et enkelt emne i praksis at producere. Oplysningerne bliver samlet op og gemt i en database.
Fordelene ved overvågningen er mange, men den mest åbenlyse er, at virksomhederne får konkrete tal på bordet. Og derved går fra tro til viden.
Alarm dukker op
De seneste tre maskiner, som PH Spaanteknik har købt, er fra Mazak. Det første, der skulle på plads, inden det samlede system blev sat op, var at få samtlige bearbejdningsmaskiner på netværk og bagefter sikre dem mod virus.
Netværksforbindelsen gør, at en enorm mængde af data kan trækkes ud maskinerne. Data spænder bredt og er alt fra, hvilket program, værktøj og belastning, som maskinen kører med.
Hos PH Spaanteknik er interessen især, hvor meget og hvor stabilt firmaets maskiner kører. Men underleverandøren stiller også skarpt på bestemte hændelser. PH Spaanteknik vil gerne have, at der iværksættes den rigtige procedure for at tjekke maskiner efter en kollision. Er maskinen okay, eller skal der rettes noget op.
- Den standardiserede proces afhjælper, at der er hundredvis af emner, som er lige til skraldespanden, når de når målerrummet. Det er derfor, man gerne vil fange en bestemt hændelse og køre en bestemt procedure bagefter, uddyber han.
Blandede maskiner
Aalestrup-virksomheden er den første danske virksomhed, som Mazak installerer systemet hos. Og Kurt Stilling mærker stigende efterspørgsel efter produktet. Han er en del af et team på tre Mazak-medarbejdere, der arbejder med Industri 4.0-produkterne, og selve opsætningen af systemet er i høj grad udført af Kurts to kollegaer.
- At samle data op er ikke en forfærdelig dyr proces. Set i forhold til en maskininvestering er det en mindre investering, og det er blevet meget mere tilgængeligt og væsentligt billigere at samle data op, uddyber han.
Tilgængeligheden er også forhøjet, fordi maskinbranchen har udviklet nogle standardiserede opsamlingssystemer. Standardiseringen betyder, at man kan blande maskiner fra forskellige producenter i et system.
- Vi ligger op ad standarden MT connect. Det gør de fleste maskinleverandører. Det eneste er, at de forskellige maskiner skal have installeret MT connect af den enkelte leverandør, siger Kurt Stilling, der ser stort potentiale blandt de danske maskinfabrikker.
Vækker konkurrencegen
Systemet er nu oppe at køre hos PH Spaanteknik. Og der er allerede dukket en meget håndgribelig effekt op.
- De store skærme vækker konkurrencegenet. Så medarbejderne laver konkurrencer om, hvem der kan få deres maskine til at køre mest på en måned. På den måde har overvågningen allerede en god effekt, siger han.