- EU må stoppe kinesisk dumping på stål-arbejde
Der må findes en politisk løsning i EU på problemet med pris-dumpede kinesiske vindmølletårne, som udkonkurrerer europæisk producerede tårne.
Det mener Mads Graves, direktør i organisationen Tekniq Arbejdsgiverne.
- Som organisation kan vi ikke føre en klagesag over unfair konkurrence. Det er meget dyrt og omfattende. Vi går efter at få en politisk løsning. Vi håber, at vi kan få erhvervsminister Rasmus Jarlov til at tage det op over for de andre medlemslande gennem ministersamarbejdet. Det tror vi er den hurtigste vej til en løsning, siger Mads Graves.
De danske tårnbyggere Welcon og Valmont SM er pressede af den hårde kinesiske priskonkurrence, som virksomhederne mener skyldes kinesisk statsstøtte. Tårnbyggere i andre EU-lande er ligeledes klemt af den unfair konkurrence.
- Der er ialt 26 tårnbyggere i EU, og de oplever præcis de samme problemer, siger Mads Graves.
Krav om tillægsaftale
Mads Graves siger, at den enkleste måde, EU kan løse problemet på, er at indføre et tillæg til den bestemmelse om told på kinesisk stål, som EU indførte i 2015.
- Vi må have en tillægsaftale til den oprindelige toldaftale. Det vil løse tårnbyggernes problemer, siger han.
Tekniq Arbejdsgiverne ser en vis velvilje hos erhvervsminister Rasmus Jarlov til at løse problemet for de europæiske tårnbyggere, blandt andet ved det samråd, som ministeren var indkaldt til i sidste uge.
- Det lyder som om, at Erhvervsstyrelsen gerne vil medvirke til, at der sker noget, siger Mads Graves.
Sagen i samråd
På samrådet forleden i Folketingets Erhvervsudvalg opfordrede Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, til at regeringen rejser sagen i EU, for eksempel som en klagesag over unfair konkurrence.
Ministeren svarede blandt andet:
- Vi kan tilbyde, at Erhvervsstyrelsen bidrager i det omfang, virksomheden har brug for det for at kunne udforme en klage, og for at kunne forstå hvordan tingene fungerer og kunne hjælpe så godt, vi nu kan. Men vi kommer ikke til at tilbyde, at Erhvervsstyrelsen eller Erhvervsministeriet indgiver klagen. Det ville bryde med det, vi synes er det rigtige, nemlig at det er virksomheder eller organisationer, der som den forurettede part skal indgive en klage, sagde ministeren på samrådet i udvalget forleden.
Klage tager for lang tid
Mads Graves mener imidlertid, at en klagesag vil tage alt for lang tid at gennemføre.
- Vi tror, at det politisk spor er den hurtigste vej til en løsning, siger han.
Tekniq Arbejdsgiverne gør opmærksom på, at det kan være andre produkter, som kommer i ilden næste gang.
- Nu er det lige vindmølletårne, det drejer sig om. Men det kunne også være alle mulige andre stålkomponenter, siger Mads Graves.