23948sdkhjf

Trummerum kvalte digitale tvillinger

Praktikant fik skudt gang i maskinbyggeren Linco Food Systems brug af digitale tvillinger

Hos Linco Food Systems i Trige ved Århus har en ung praktikant fået gang i virksomhedens brug af digitale tvillinger, og nu høster virksomheden gevinsterne. Virksomhedens automatiserede maskiner til fjerkræsindustrien blev mere og mere komplekse, og der var brug for at kunne teste både maskiner og proces inden idriftsættelse. Udviklingen druknede dog hurtigt i hverdagens trummerum.

- Når hverdagen rammer, bliver digitaliseringsprojekter som de digitale tvillinger desværre ofte underprioriteret, siger Karsten Munk Matthiesen, der er manager of business process and area control hos Linco Food Systems i en pressemeddelelse.

Men det ændrede sig, da en studerende ved Aarhus Maskinmesterskole tog fat i virksomheden. Den kommende automationsteknolog ville i praktik, og han ville arbejde med digitale tvillinger.

- Jeg havde arbejdet med digitale tvillinger på min uddannelse, og det er en sjov måde at programmere automation på. Det ville jeg gerne prøve ude i den virkelige verden, siger praktikanten Kachen Siam Temrat, der siden sin start i februar i år har fået sat gang i digitaliseringen hos Linco Food Systems.

- Siams praktikophold kickstartede udviklingen igen, og vi er nået længere, end jeg nogensinde kunne forestille mig på så kort tid. Nu udvikler og bruger vi digitale tvillinger af vores produkter, siger Karsten Munk Matthiesen fra Linco Food Systems.

Virksomheden beskæftiger cirka 550 personer verden over med 200 medarbejdere på hovedkontoret i Trige.

Test ved skrivebordet
En digital tvilling er en dynamisk 3D softwaremodel af rigtigt automationsanlæg, der gør det muligt at teste og analysere anlægget på computeren. Før i tiden kunne Linco Food Systems først teste et nyt anlæg, når det var bygget, mens de ville være nødt til at stoppe produktionen for at teste forbedringer af et kørende anlæg. Nu kan de i stedet teste på en digital tvilling.

- Vores anlæg er meget store, og det er både dyrt og besværligt at teste de færdigbyggede anlæg. Nu kan vi teste vores leveringer på computeren, hvilket mindsker idriftsættelsestiden og sikrer høj kvalitet i automationen, siger Karsten Munk Matthiesen.

De store gevinster in mente var det ikke en svær beslutning for Linco Food Systems at fastansætte deres succesfulde praktikant. Når Kachen Siam Temrat er færdig med sin uddannelse til sommer, starter han op på fuld tid hos Linco Food Systems, hvor han udelukkende skal udvikle deres brug af digitale tvillinger.

Både hos Linco Food Systems og på Aarhus Maskinmesterskole bruger de den samme softwareplatform til udviklingen af de digitale tvillinger. Bag platformen står Ry-virksomheden Xcelgo, og her oplever man stigende interesse for digitale værktøjer i den danske industri.

- Virksomheder ser i stadig højere grad nødvendigheden i at digitalisere deres arbejdsgange, men det går ikke altid lige gnidningsfrit. Udviklingen er gået så stærkt, at kompetencerne ofte ikke er til stede i tilstrækkeligt omfang blandt de eksisterende medarbejdere, siger Bent Aksel Jørgensen, der er administrerende direktør i Xcelgo, hvor man har udvikler digitale tvillinger af automationsanlæg til virksomheder over hele Europa.

Artiklen er en del af temaet Metalindustrien automatiserer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078