Stålgigant: Hænderne væk fra pladerne
Plade efter plade bliver lagt ind i Salvagnini fiberlaserskæreren. Når de er færdigskåret, kommer de ud, og robotter med sugekopper sørger for, at emnerne bliver stablet på paller. Så her er ikke brug for hænder.
Der er et kæmpe magasin, et såkaldt pladehotel, der opmagasinerer plader, så laserskæreren hele tiden kan fodres med nye plader, uden der er hjulpet af menneskehænder. Pladehotellet fylder nærmest som et helt parcelhus.
Laserskærer og pladehotel er det seneste skridt i den stadige automatisering hos Ib Andresen Industri på Fyn. Det er vigtigt for stålleverandøren at have en effektiv teknologi, når der skal leveres plader og emner i alle størrelser og former.
- Vi ønskede en højere produktivitet i det her tyndpladeområde, fortæller Morten Jensen, ingeniør og projektleder for automatiseringen i afdelingen.
Hænderne væk fra emnerne
Hos Ib Andresen Industri hedder det: "Vi skal have hænderne væk fra emnerne".
- Så kan medarbejderne koncentrere sig om at sætte stakke ind og tage stakke ud, siger Morten Jensen.
Anlægget med fiberlaserskærer og pladehotel blev anskaffet for to år siden, og virksomheden bruger det til de store ordrer. Når laserskæringen først er programmeret, passer anlægget næsten sig selv.
Der kan være enkelte problemer med, at emnerne ikke vil slippe restnettet, så der alligevel skal en mand ind og få skilt emnet fra restgitteret. Men problemerne bliver løst hen ad vejen.
Medarbejderne er gode til at forudse, hvornår der bliver problemer med at skille.
Anlægget udgør en investering på op imod 20 mio. kr.
Ib Andresen Industri automatiserer i stigende grad andre processer. Det gælder for eksempel en stor kantpresse, som står tæt ved laserskæreren. Den er fuldt betjent af en robot.
- Det næste, der skal automatiseres, bliver de små kantpresser, siger Morten Jensen.
Ib Andresen Industri er også i gang med automatisering af profilvalseanlæg og spalte- og klippelinjer, som skærer de store coils op.
- Nogle profilvalseanlæg, som før var tremandsbetjente er blevet enmandsbetjente, fortæller Morten Jensen.
Ny kultur
Automatiseringen ved laserskærerne har betydet meget for medarbejderne. Før var det hver-mand-sin-maskine. De nye højtautomatiserede anlæg har betydet, at et hold af medarbejdere nu skal betjene flere maskiner på en gang.
Det har Ulrik J. Eriksen oplevet på tæt hold.
- Indtil for to år siden var det én maskine én mand. Nu arbejder vi sammen om flere maskiner. Automationen gør, at når det først kører, så behøver vi ikke at stå ved anlægget, siger han.
Det giver en anderledes og mere varieret arbejdsdag.
- Hvis maskinen alligevel står og arbejder fint, så kan jeg gå et andet sted hen og bruge mine kræfter, siger Ulrik Eriksen.
Han synes, at det har været en velkommen ændring.
- Vi er blevet bedre til at hjælpe hinanden på tværs af afdelingerne. Hvis de for eksempel mangler arbejdskraft i stålafdelingen, så kan vi godt gå over og hjælpe. Så får man forståelse for de ting, som de arbejder med. Så det giver en helt anden helhedsopfattelse af firmaet, siger Ulrik Eriksen.
Drag and Drop
Automatiseringen giver Ib Andresen en konkurrencefordel.
- Vi bliver stærke til de store, løbende ordrer til store kunder, som har høje styktal, siger Morten Jensen.
Han ser en fremtid for sig med Drag and Drop-ordrer, hvor kunder kan gå ind på Ib Andresen Industris hjemmeside, droppe en forespørgsel, med det samme få en pris, og så acceptere. Derefter vil maskinerne selv gå i gang, i princippet uden menneskelig berøring. Man trækker blot sin 3D-tegningsfil hen og lægger den hos leverandøren, og så kører resten automatisk.
- Gennem tegningsfilen bliver laserskærer og kantpresse programmeret. I teorien kan det lade sig gøre, og vi ser, at den udvikling er rigtigt godt i gang hos maskinleverandørerne.
Artiklen er en del af temaet Dansk Verdensklasse.