Sådan forhandler man en leverandøraftale
Advokat Thomas Bjørn Roldskov giver gode råd til det juridiske aspekt i en aftale som leverandør.
Sådan lød det fra begge sider af bordet, da Teknologisk Institut i samarbejde med DS Håndværk & Industri afholdt seminar om ”Krav og udfordringer til fremtidens leverandører”.
- Langt det meste af det, der forhandles om nu, er de kommercielle vilkår samt svar på spørgsmålet om, hvad man gør, hvis noget går galt, sagde advokat Thomas Bjørn Roldskov, Sauer Roldskov Advokatfirma, som de seneste par år har specialiseret sig især i vindmølleindustrien.
Kontrakten er et styringsredskab
Hvor kontrakter før i tiden var meget simple – og nærmest blev indgået ”på bagsiden af en serviet”, som Roldskov sagde det – indeholder de i dag ting som samarbejdsform og perspektiver, ramme for kommercielle vilkår samt pligter og rettigheder.
Men selv om indholdet i kontrakterne skifter form, skal man ikke lade sig slå ud.
- Det går mere i en retning af, at kontrakten også bliver et styringsredskab. Mange oplever kontrakter som ubehagelige, men det behøver de ikke at være. Hvis de virker fuldkommen uforståelige for den ene part, så er det typisk fordi, min kollegaer ikke har gjort deres arbejde godt nok, understregede Thomas Bjørn Roldskov.
Drop standardkontrakter
Han opfordrede til at droppe standardkontrakterne, da de sjældent afspejler den virkelighed, som parterne befinder sig i.
- Kontrakter skal altid afspejle virkeligheden. Det lyder mega banalt, men det er det desværre ikke. Jeg ser desværre mange kontrakter, der er formuleret af folk, som sidder på lang afstand af den pågældende branche.
Fair kontrakt giver incitament til samarbejde
Frem for alt gælder, at kontrakterne skal være fair og balancerede. Igen et banalt råd, som dog overses af mange i jagten på at opnå størst mulig vinding på papiret. Det kan bare give bagslag, lød advarslen fra Thomas Bjørn Roldskov:
- Hvis ansvaret i en kontrakt ikke er fælles, giver det heller ikke samme incitament til at arbejde fælles om tingene. Det handler derfor om at opnå en fair og balanceret fordeling af indtjening og risici.
At kontrakter er blevet betydeligt vigtigere de seneste par år, bekræftes af en af dansk industris sværvægtere i form af Vestas.
- Aftaler betyder mere og mere. Det er rigtigt nok, at de før i tiden var underskrevet på en bagerpose, hvis der overhovedet var en nedskrevet aftale, så det har ændret sig drastisk. Der er ikke nogen aftaler kørende hos os overhovedet, uden at der er en kontrakt på det, sagde Carsten Hedemann, senior vice president for Vestas’ supply chain.
Krav fra kunderne
Han fortalte, at Vestas i dag har en såkaldt ”purchase agreement”, som er på svimlende 296 sider.
Derudover findes standardkontrakten i både en light- og ultra light-udgave, men Vestas arbejder fortsat på at gøre den endnu mindre.
- Vi er nødt til at optimere den. Det er simpelthen et krav, vi bliver mødt med fra vores kunder, som vil vide, hvor godt vores kontraktforhold er til vores underleverandør, forklarede Carsten Hedemann.